Actualizare 13:10. Emil Boc a plecat de la Direcția Națională Anticorupție, după ce a fost audiat ca martor în acest dosar.
„Nu l-am cunoscut niciodată pe Bogdan Buzăianu”, a spus fostul premier.
Reacția lui Vasile Blaga
„Oricare cetățean al acestei țări, când sunt suspiciuni de acest fel și nu cred că sunt suspiciuni — a fost o declarație a doamnei Udrea că ar fi știut conducerea PDL (...) că în primăvara sau în toamna anului 2012 ar fi primit o anumită sponsorizare de 5 milioane de euro sau dolari la PDL. Niciunul dintre colegii mei pe care i-am văzut că au făcut declarații și nici eu nu am participat niciodată la o astfel de discuție și acești bani nu au fost aduși la partid. Lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Vasile Blaga, într-o conferință de presă.
Actualizare 10:25. Sulfina Barbu a părăsit sediul DNA. Ea a spus că nu există niciun motiv ca să i se schimbe calitatea de martor în cea de suspect.
Actualizare 9:35. Sulfina Barbu a ajuns la DNA București pentru a fi audiată. „Am fost citată în dosarul în care este cercetată doamna Elena Udrea. Nu-l cunoșteam pe domnul acela. Să sperăm că după ce voi răspunde voi putea face declarații. Nu știu care sunt întrebările, dar probabil sunt în calitate de membru al biroului de conducere al fostului PDL”, a spus fostul ministru al Mediului.
Ea a răspuns că banii la partid veneau din cotizații și din donații.
Gheorghe Flutur a fost audiat în calitate de martor în dosarul în care Elena Udrea este acuzată că ar fi luat mită de la afaceristul Bogdan Buzăianu, bani care s-ar fi dus pentru finanțarea campaniei electorale din 2012.
Sulfina Barbu a declarat că a fost chemată în calitate de martor.
Gheorghe Flutur a mai spus că toată conducerea de atunci a partidului a fost chemată la DNA. De altfel, fostul premier Emil Boc a anunțat că a fost invitat joi la DNA București, fiind citat ca martor în dosarul în care Elena Udrea este cercetată sub control judiciar.
Zilele trecute au mai fost audiați Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Anca Boagiu, fost membru PDL. În acest dosar, au mai fost audiați marți ca martori Vasile Blaga și Ioan Oltean.
Acuzațiile aduse Elenei Udrea
Elena Udrea este acuzată de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile în virtutea funcției, spălare de bani în formă continuată, fals în declarații de avere în formă continuată (cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009 — 2012).
Potrivit DNA, în anul 2010, în calitate de ministru și de persoană cu funcție de conducere în PDL, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, Elena Udrea a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.
„Pentru a-și exercita influența, (...) la începutul anului 2012, a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD și o creanță de 900.000 de euro pe care una dintre firmele controlate de acesta o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate cu activitate în mass-media”, susțin anchetatorii.
Procurorii mai spun că Elena Udrea s-ar fi folosit de influența pe care o avea ca ministru pentru a cumpăra prin interpuși, sub prețul pieței, o vilă pe litoral, pe care ar fi renovat-o cu bani de la compania care avea contract cu ministerul.