George Becali, audiat la DNA în dosarul „scriitorilor din pușcării”

Data publicării:
BECALI PREJUDICIU MARCA STEAUA agerpres

George Becali este audiat în calitate de martor, asta pentru că în perioada în care a stat în închisoare el a scris cinci cărți pentru a i se reduce pedeapsa primită în dosarul „Terenurile MapN”.

DNA s-a autosesizat l-a începutul acestui an după ce s-a înregistrat un număr record de deținuți care au scris cărți în penitenciare. Din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani, printre aceştia fiind George Becali, George Copos, Cătălin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi Ioan Niculae.

Audierile sunt deocamdată la început și nu s-a început urmărirea penală față de vreo persoană.

În acest dosar sunt implicați și profesori universitari. Ei au dat aviz pentru ca persoanele înarcerate să poată realiza acele lucrări științifice. Până acum niciunul dintre ei nu a fost chemat la audieri.

Ion Marin, jurnalist și profesor de Drept și Științe Politice, este cel mai prolific girant al unor volume redactate în închisoare: are la activ 20 de titluri, semnate de Sorin Roșca Stănescu, Dan Diaconescu, Dan Păsat și alte nume sonore. Ion Marin susține că rolul unui cadru universitar este mult mai redus decât s-ar putea crede.  

Citiți și „Editura Penitenciarul”. Cum se scrie o carte în închisoare

Pentru cele cinci lucrări științifice scrise, George Becali a ieşit cu 150 de zile mai repede de după gratii. Patronul ehipei Steaua Bucureşti e mândru de opera sa. El a spus într-un reportaj realizat de Digicult că a muncit din greu.

„Aveai ore de scris. Și trebuia să stai acolo... De exemplu, eu scriam și când mă duceam la serviciu, că lucram la Hagi, mă sculam și noaptea, de exemplu... Dar toate alea trebuiau trecute într-un registru de 3 ore pe zi de scris! Și trebuia să fii acolo, la masă, să scrii, că te vedea milițianul că nu ești! Și zicea "N-a lucrat astăzi carte!"”, a spus George Becali.

Un alt caz de notorietate este cel al lui George Copos, care a scris, în 13 luni, cinci cărți. Una dintre ele, „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV - XVI”, seamănă izbitor cu o lucrare de masterat elaborată, în anul 2005, de istoricul Cătălin Parfene. Coincidență sau nu, coordonatorul lucrării de master este aceeași persoană cu profesorul universitar care a scris prefața cărții lui Copos și i-a girat caracterul științific al lucrării.

George Copos nu este singurul care a uimit opinia publică prin subiectele abordate. Alți deținuți au teme îndrăznețe sau pur și simplu excentrice: de la rețete de cocktail-uri alcoolice și creșterea șinșilelor până la prevenirea actelor de terorism.

Și fostul premier Adrian Năstase a redactat trei lucrări în închisoare. „În momentul în care mi-am fixat tema, timp de o lună sau două luni, chiar, mi-am propus să fac documentarea, la cartea respectivă. Și a fost un du-te-vino între mine și familie: eu le scriam ce cărți să-mi aducă, ei îmi aduceau cărțile, eu le dădeam înapoi cu anumite sublinieri. Scriam de mână - unii mă bănuiau că scriu la calculator, n-ai cum, la laptop, la tabletă, prostii! Erau redactări pe care le făceam eu. Și-acum am acasă sute de pagini de manuscrise. Îmi aduceau textele acestea înapoi, le corectam. Deci ăsta este mecanismul”, a spus Adrian Năstase.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...