Raportul MCV preciza, în varianta publicată miercuri, că noul Guvern de la Bucureşti şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar trei dintre noii miniştri erau cercetaţi penal, iar cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţie a unui ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate.
„Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar, dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie. Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate”, se menţionează în raportul MCV dat publicităţii miercuri de Comisia Europeană.
În varianta existentă pe site-ul Comisiei joi seară, paragraful a fost modificat: „Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, însă în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupţie”.
Mark Gray: Am clarificat, nu am rectificat textul
Contactat telefonic de jurnaliştii Digi24, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că ceea ce se consideră eroare la Bucureşti, pentru Bruxelles este doar o clarificare.
„Am analizat toate declaraţiile care au fost făcute şi am decis pe plan intern, că deşi cele trei cazuri sunt foarte cunoscute publicului, trebuie să facem o diferenţiere. De aceea am clarificat, precizez - am clarificat - nu am rectificat textul, astfel încât versiunea pe care o vedeţi pe site şi cea care va ajunge la toate statele membre, să includă clarificarea că sunt două cazuri confirmate de miniştri anchetaţi”, a declarat Mark Gray pentru Digi24.
Raportul MCV, neprezentat înainte de conferința de presă
Jurnalista Andreea Georgescu, reporter Digi24 specializat pe justiție, a explicat condițiile în care a avut loc această eroare.
De obicei, rapoartele realizate de Comisia Europeană în cadrul acestui mecanism de cooperare și verificare erau transmise cu câteva zile înainte de a fi făcute publice autorităților competente care îl lecturau și iși spuneau punctul de vedere.
Anul acesta CE a susținut că raportul nu va fi transmis mai devreme, pentru că de fiecare dată acesta apărea în presă înainte să fie făcut public în conferința oficială de presă.
Pe aceeaşi temă:
Miniștrii Cabinetului Ponta II vizați de procurori
CE: Cum respectă România statul de drept și independența justiției
RAPORT CE. Fără progrese în cazuri de corupţie privind achiziţiile publice: procese lungi, pedepse mici
Leonard Orban: Mă aştept la un raport mixt, cu accent pe îndeplinirea recomandărilor din vară
Cătălin Predoiu: Mi-e teamă că raportul MCV va fi un tablou pictat cu tonuri sumbre
Ponta despre raport: „Asta e justiția după patru ani și zece luni cu domnul Băsescu”
RAPORTUL MCV. Mark Gray: S-au remarcat numeroase raportări de ameninţări şi intimidări la adresa judecătorilor
Înainte de MCV, Guvernul susține că și-a îndeplinit toate promisiunile față de Comisie