Fraudarea concursurilor în unități MapN. Doi generali, condamnaţi
Marian Ion, fost adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din Ministerul Apărării Naţionale, şi Mihai Chiriţă, fost şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General din MApN, au fost condamnaţi pentru instigare la fals intelectual.
Potrivit sentinţei pronunţate marţi de instanţa supremă, din pedeapsa lui Marian Ion va fi dedusă perioada reţinerii şi arestului preventiv, respectiv 13 decembrie şi 21 decembrie 2010 - 18 martie 2011. De asemenea, lui Mihai Chiriţă îi va fi dedusă din pedeapsă reţinerea de 24 de ore din 13 decembrie 2010 şi arestarea preventivă din 21 decembrie 2010 până în 17 februarie 2011, scrie Mediafax.
Judecătorii de la instanţa supremă au mai decis, prin aceeaşi sentinţă, să îi condamne pe Dan Costel Crăciuneanu la doi ani de închisoare, pentru trafic de influenţă şi pe Crinu Ionuţ Onel la trei ani de închisoare, pentru instigare la fals intelectual. Sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.
Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar), precum şi selecţii pentru elevi sau studenţi în vederea admiterii la o serie de instituţii de învăţământ militar. Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.
În anul 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti au avut loc, în luna august, două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.
Folosindu-se de puterea funcţiilor şi a gradelor militare pe care le deţineau, inculpaţii cu funcţii de conducere au acţionat în aşa fel încât unii candidaţi să promoveze în mod ilegal, după ce primiseră subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani.
Astfel, promovarea candidaţilor dispuşi să apeleze la metode frauduloase s-a făcut în detrimentul candidaţilor care ar fi trebuit, în mod legal, să fie declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii, potrivit procurorilor DNA.
- Etichete:
- fraudarea mapn
- concursuri mapn
- generali condamnați
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News