În ultimii trei ani, deținuții din România au scris peste 400 de cărți și cele mai multe au fost girate de profesorii Universității din Craiova.
Deși sunt implicați câteva sute de profesori, până acum au avut loc doar două demisii, de la universitățile Spiru Haret și Transilvania.
Ministrul Educației spune că Universitățile sunt autonome și sunt direct responsabile pentru ce fac profesorii lor.
„Dacă universitățile nu sunt în măsură să analizeze aceste situații, nu cred că există competență în Minister să analizeze lucrurile care țin de știință și de cercetare”, a spus Adrian Curaj, Ministrul Educației, la emisiunea Kilometrul 0.
În anul 2010, înainte de modificarea legislativă ce permite deținuților să își scurteze pedeapsa dacă scriu cărți, un singur deținut din România a publicat o lucrare științifică din spatele gratiilor.
Anul trecut, deținuții au publicat 331 de lucrări științifice.
Fostul senator Cătălin Voicu, condamnat la 7 ani pentru corupție, a scris deja 6 cărți, ceea ce înseamnă că pedeapsa i-ar putea fi redusă cu 6 luni. 5 dintre cărțile lui Voicu au fost girate de fostul procuror militar Dan Voinea.
Fostul patron al echipei FC Argeș, Cornel Penescu, condamnat la cinci ani, tot pentru corupție a scris cinci volume și toate lucrările au fost coordonate de același cadru didactic.
Aparent, și Gică Popescu, Mihai Stoica sau Dan Diaconescu și-au găsit muza în închisoare. George Becali, deja eliberat, a scris cinci cărți, două coordonate de înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe.
La fel de liber este și George Copos, care a scris cinci cărți în 13 luni după gratii. Cel mai prolific este de departe Dan Voiculescu, care într-un an și jumătate a scris deja zece cărți. Dacă va reuși să susțină acest ritm își va reduce la jumăte pedeapsa de zece ani de închisoare.