Gheorghe Pogea, fost ministru de Finanţe: Am fost invitat de DNA în calitate de martor pentru a aduce unele clarificări legate de anumite speţe din perioada anului 2009, când am deţinut funcţia de ministru al Finanţelor.
Reporter: Cu privire la guvernarea...
Gheorghe Pogea, fost ministru de Finanţe: Nu, nu, nu. Deci, câteva clarificări în legătură cu... eu am avut calitatea de martor în legătură cu anumite speţe care ţineau de ministerul Finanţelor Publice.
Reporter: Loteria Română?
Gheorghe Pogea, fost ministru de Finanţe: Nu pot să vă spun.
Un document intrat în posesia Digi24 arată că preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a informat autorităţile române încă din 2011 că Loteria Naţională încalca legea: foloseşte aparate pentru jocuri de noroc şi nu plăteşte impozite. Preşedintele Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Parlament a primit înştiinţarea oficială:
"Prin raportul Gărzii Financiare, transmis la ANAF şi DNA, (...) se constată faptul că Loteria Română a prejudiciat statul prin neplata taxei aferente jocurilor de tip slot-machine pentru jocul numit videoloterie."
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliul Concurenţei: Subiectul e vechi. (...) Loteria trebuie şi ea impozitată, aşa cum impozităm şi firmele private. Înţeleg acuma că poliţia are o gândire similară cu gândirea noastră.
Contractul prin care era decisă operarea a peste 6.200 de aparate de jocuri de noroc a fost semnat de şefii Loteriei cu grupul de firme elen Intralot în 2003. Documentul le cataloga drept aparate de video-loterie. Cu alte cuvinte, echipamente pentru care nu se plătesc taxe. Un control din 2010 al Biroului Român de Metrologie Legală a a stabilit însă că pentru respectivele aparate, Loteria trebuie să achite impozite. Cu toate acestea, instituţia nu a vărsat la buget niciun leu din exploatarea acestora.
Deşi erau la curent cu încălcărea legii de către Loteria Română şi grupul Intralot, autorităţile au decis începerea urmăririi penale abia in martie anul acesta.
Problemele instituţiei nu se opresc aici. Şeful Consiliului Concurenţei susţine că nepăsarea autorităţilor române poate atrage sancţiuni şi din partea Uniunii Europene.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliul Concurenţei: Aici poate să apară o suspiciune de ajutor de stat. Comisia Europeană se uită la asta. Ea are atribuţia legală să se uite pe acest subiect şi analizează dacă se poate spune că statul a dat un ajutor ilegal pentru Loterie.
Surse Digi24 spun că fostul ministru de Finanţe Gheorghe Pogea a mai fost audiat de procurorii anticorupţie şi în legătură cu o afacere cu cartele telefonice pe care o pregătea Loteria. Înţelegerea iniţială prevedea că îi va reveni un comision din vânzări, fără să fie plătite anticipat. În iunie 2009, după venirea la conducerea companiei a lui Gheorghe Benea, contractul a fost schimbat, iar Loteria a plătit anticipat 600.000 de cartele telefonice cu 6 milioane de euro. S-au vândut foarte puţine cartele şi banii daţi de Loterie au fost consideraţi de procurori pagubă.