Foto: mesagerulhunedorean.ro
Romeo Beja venise la Curtea de Apel pentru a cere rejudecarea procesului în care primise deja o condamnare de 5 ani pentru sumbinarea puterii de stat.
Probabil știa că va fi reținut. A fugit în Austria în 2005, înainte de pronunțarea sentinței, a cerut și a obținut azil politic, asta deși România și Austria sunt ambele țări membre UE.
VIDEO Imagini din februarie 1999
Dacă nu ar fi venit astăzi în România, Beja ar fi avut șanse reale să trăiască o bătrânețe liniștită în Austria. Autoritățile române ar fi putut să îl rețină încă de la intrarea în țară, pentru că omul era dat în urmărire internațională. În plus, judecătorii știau și data în care Beja urma să se prezinte la Curtea de Apel, așa că arestarea lui a fost și un exercițiu de imagine. Fostul lider al minerilor se afă în prezent la penitenciarul Rahova însă există șanse cel puțin teoretice ca rejudecarea procesului să decurgă în favoarea sa.
VIDEO Intervenţia lui Lucian Mândruţă
Pe de altă parte, Romeo Beja riscă un spor de pedeapsă pentru că s-a sustras executării pedepsei.
Fostul lider de sindicat i-a condus pe mineri alături de Miron Cozma în cele două marșuri ale acestora din 1998 și 1999 către București.
La momentul respectiv, peste 30.000 de mineri și, mai ales foști mineri disponibilizați de la Compania Naţională a Huilei au purtat un conflict cvasi-militar cu forțele de ordine, luând prizonierii 2000 de jandarmi, dar fiind în final învinși la Costești, în Olt, iar liderii arestați.
Totuși, guvernul Radu Vasile a renunțat apoi la închiderea unor mine din Valea Jiului.