Magistratul Cristi Dănileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, consideră că pericolul ca OUG 13 să „reînvie” nu este înlăturat după ce judecătorii Curții Constituționale au decis să respingă, ca inadmisibilă, sesizarea Avocatului Poporului.
„Dacă parlamentarii vor decide să aprobe OUG 14, totul este în ordine. Dar, dacă o vor respinge, înseamnă că reînvie OUG 13. Însă, atenție, suntem în Parlament. Până la promnulgarea legii (de aprobare a OUG 14 - n.r.), în Parlament poate fi invocată excepție de neconstituționalitate a OUG 14, președintele României poate să returneze legea la Parlament. Deci, există un anumit timp în care se pot purta dezbateri”, a explicat Cristi Dănileț.
Potrivit fostului membru CSM, Curtea Constituțională a consființit, prin decizia de astăzi, că nicio parte din atât de mult criticata OUG 13 nu a intrat în vigoare. „Dacă, astăzi, CCR a decis că OUG 13 nu mai este în vigoare înseamnă că s-au înlăturat orice suspiciuni și orice interpretări care au apărut în spațiul public cum că, totuși, pe data de 11 februarie, o anumită parte a OUG 13 ar putea să intre în vigoare”, a precizat Dănileț, pentru Digi24.
„Noi ca magistrați vom aplica legea în vigoare indiferent că ea convine sau nu convine publicului”, a declarat judecătorul Cristi Dănileț, fost membru al CSM.
Potrivit acestuia, ar fi fost bine dacă magistrații constituționali s-ar fi pronunțat și pe fondul OUG 13, pentru că, altfel, „oricând în viitor, ne putem trezi, într-o noapte, că în România dispare o infracțiune din Codul penal sau e sancționată mai ușor”. „Teoretic, este posibil ca în România să se dezincrimineze omorul prin ordonanță de urgență și, atunci, nu vom mai avea timpi de reacție”, a adăugat magistratul.
„Dacă CCR a spus că nu a putut să facă acest lucru (analiză pe fond - n.r.), eu tind să respect această decizie. Dar, m-aș fi bucurat să intre pe fond pentru a ști dacă OUG 13 a avut sau nu probleme”, a mai declarat Dănileț pentru Digi24.