„Efectele combinate ale unor reglementări cuprinse în dispozițiile adoptate în Parlament cu privire la ”legile justiției”, deși nedeclarate neconstituționale (fie pentru că nu au fost atacate, fie deoarece obiecțiile de neconstituționalitate nu au fost cuprinzătoare, iar argumentele au lipsit în mod esențial) pot fi dezastruoase pentru magistratura din România”, atenționează Forumul Judecătorilor din România, asociația profesională non-profit a judecătorilor din România, într-o analiză dată presei joi.
DOCUMENTUL INTEGRAL POATE FI CONSULTAT AICI
Principalele îngrijorări sunt legate de reducerea numărului de magistrați cu cel puțin 25%, deprofesionalizarea magistraților prin renunțarea la examenele de promovare pe merite, surmenare, prin creșterea volumului de activitate, dar și de faptul că șeful Inspecției Judiciare și Secția specială pentru cercetarea infracțiunilor din justiție din cadrul PÎCCJ vor putea controla corpul magistraților.
Astfel, atrage atenția Forumul Judecătorilor, 2.000 de magistrați ar urma să părăsească imediat sistemul de justiție, iar alți 2.000 vor pleca în următorii 5 ani, din cauza coborârii pragului de vechime la acordarea pensiei de serviciu, de la 25 la 20 de ani, fără limită de vârstă. Printre magistrații care ar urma să iasă imediat din sistem se numără inclusiv 90% dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), se mai aratră în raport.
Forumul Judecătorilor din România atrage atenția că nu există niciun studiu sau o analiză punctuală a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la modificările adoptate de Parlament pe Legile Justiției și neatacate sau nedeclarate neconstituționale de Curtea Constituțională a României.
Asociația Judecătorilor solicită Parlamentului să regândească modificările propuse și adoptate pe Legile Justiției și să pună în dezbatere publică orice schimbări pe care intenționează să le aducă, după cum recomandă Comisia Europeană.
Iată care sunt efectele anticipate de Forumul Judecătorilor:
1. Lipsa consultării adecvate a magistraturii nu reprezintă o garanție a unei reforme eficiente a sistemului judiciar și încalcă Mecanismul de Cooperare și Verificare instituit de Comisia Europeană.
2. În lipsa unor studii de impact minimale, aplicarea noilor dispoziții legislative va determina blocarea sistemului judiciar, prin deprofesionalizarea (înlăturarea meritocrației în privința promovărilor) și reducerea corpului magistraților, vulnerabilități dublate de o majorare artificială a activității.
3. Corpul magistraților va putea fi controlat prin șeful Inspecției Judiciare și prin Secția specială pentru cercetarea infracțiunilor din justiție din cadrul PÎCCJ, magistrații procurori își vor pierde de facto independența.