Familia polițistului Gigină cere urgentarea anchetei. Reacția DNA

Data actualizării: Data publicării:
bogdan gigina fb
Foto: Facebook

Familia poliţistului Bogdan Gigină pare să-şi fi pierdut răbdarea şi încrederea în procurori şi cere urgentarea anchetei. A solicitat Înaltei Curţii să-i oblige pe anchetatori să soluţioneze mai repede dosarul morţii poliţistului.

Au trecut doi ani şi trei luni de când agentul de la Rutieră şi-a pierdut viaţa în misiune şi dosarul nu a ajuns nici acum la judecată. Gigină făcea parte din coloana oficială a vicepremierului de atunci, Gabriel Oprea. Îi deschidea drumul, pe motocicletă, deși afară era frig și ploua.

Mi se spune de fiecare dată că se lucrează. Din punctul meu de vedere, dosarul a ajuns la peste 28 de volume, dar volume voluminoase, în aşa fel încât nu pot să spun că nu s-a lucrat. Ţin să accentuez că s-a lucrat, însă doi ani şi trei luni de zile, vin şi spun ca avocat al familiei Gigină că în temeiul legii există o îndreptăţire pentru a cere finalizarea. Motiv pentru care solicită instanţei competente să dea un termen de aici înainte de maxim trei luni de zile pentru soluţionarea cauzei”, a spus Daniel Ionașcu, avocatul familiei Gigină.

Pe parcursul cercetărilor, făcute inițial de Parchetul General, apoi de DNA, a fost nevoie în două rânduri de aprobarea Senatului pentru ca fostul ministru și senator Gabriel Oprea să poată fi pus sub acuzare, inițial pentru abuz în serviciu, apoi pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.

S-a făcut și o expertiză în acest caz. Din informațiile Digi24, aceasta este depusă de mai multe luni la dosar. Au fost făcute de asemenea mai multe audieri în acest dosar și a fost pusă în mișcare acțiunea penală, semn că ancheta se apropie de final, dar procurorii așteaptă încă un răspuns important, un răspuns solicitat din partea Poliției. Procurorii au cerut ca discuțiile purtate prin stațiile polițiștilor care însoțeau coloana oficială a lui Gabriel Oprea în seara accidentului să fie desecretizate pentru a fi depuse la dosar drept probe.

Șefa DNA, Laudra Codruța Kovesi, spunea într-un interviu, la finalul anului trecut, că decizia Curţii Constituţionale în privinţa abuzului în serviciu a întârziat cu câteva luni ancheta în dosarul Gigină. Un alt motiv pentru care procurorul de caz nu a dat încă o soluţie este durata expertizelor necesare în anchetă, a mai spus Kovesi.

Dacă solicitarea familiei Gigină este admisă, judecătorul de la instanța supremă stabilește un termen până la care procurorul de caz de la DNA să soluţioneze acest dosar. Solicitarea a fost depusă ieri la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Tot ieri, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra unei cereri referitoare la regimul documentelor secrete în cazul unor dosare penale, cerere făcută de DNA în primul dosar care îl viza pe Gabriel Oprea. CCR a stabilit că numai un judecător poate dispune cu privire la secretul față de părțile din dosar ale unor astfel de documente secrete.

DNA, despre cazul Gigină: S-a cerut declasificarea unor documente care au legătură cu cauza

DNA a răspuns vineri acuzaţiilor de tergiversare a soluţionării dosarului morţii poliţistului Bogdan Gigină, prezentând paşii făcuţi de la deschidere dosarului şi explicând că a cerut declasificarea unor documente care au legătură cu cauza, care s-a realizat parţial abia în decembrie 2017 şi în ianuarie 2018.

"După înregistrarea dosarului la DNA s-au realizat următoarele activităţi: au fost inculpate două persoane fizice şi o persoană juridică (OPREA GABRIEL, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, persoana juridică SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L. şi MAZILU PETRE, administrator al firmei menţionate); s-a dispus şi efectuat expertiză tehnică cu privire la autovehiculul implicat în accident; s-a dispus şi efectuat expertiză cu privire la dinamica accidentului; au fost identificate şi audiate, în calitate de martori, peste 60 de persoane (o parte dintre aceştia fiind propuşi de părţile din cauză); ca urmare a audierii unor martori, părţile au făcut, în mod repetat, cereri de audiere a altor persoane", argumentează instituţia.

De asemenea, DNA explică faptul că "s-a cerut declasificarea, de către cinci instituţii publice, a unor documente care au legătură cu cauza, clasificate ca secret de stat sau secret de serviciu".

Instituţia precizează că "declasificarea acestor documente s-a realizat, parţial, abia în decembrie 2017 şi în ianuarie 2018".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri