Italianul care a pretins că este medic britanic şi a făcut intervenţii în clinici private din Bucureşti a fost reţinut. Matteo Politi, care este acuzat de înşelăciune, a refuzat să răspundă, miercuri seară, întrebărilor jurnaliştilor. Avocatul său susţine că, deşi a fost prins în timp ce încerca să părăsească România, italianul nu are nimic de ascuns. Are studii medicale şi diploma i-a fost recunoscută de Ministerul Educaţiei.
„În acest moment, licenţa de absolvire de la Universitatea din Pristina, din Serbia, este atestată la Ministerul Educaţiei şi Învăţământului. Deci este atestată, el este în acest moment absolventul unei facultăţi de Medicină. Nu este un medic fals. A prezentat documentele, deci toate documentele au fost depuse, inclusiv către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei”, explică Ciprian Nastasiu, avocat.
„I-am atribuit acestui cetăţean calitatea de suspect pentru infracţiunea de înşelăciune. Între timp, Colegiul Medicilor a adresat în ianuarie o plângere, această plângere a fost reunită, se fac cercetări şi pentru a se stabili dacă a exercitat o profesie fără a avea autorizarea necesară. Cetăţeanul italian a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare, de asemenea autorităţile italiene ne-au comunicat că el nu figurează în tabloul medicilor din Italia”, a declarat Ionuț Dana, șeful Poliției Sector 1, București.
Dacă este găsit vinovat pentru folosire de nume sau calităţi mincinoase, Matteo Politi riscă până la 5 ani de închisoare.
Matteo Politi a obţinut cod de parafă de la o funcţionară a DSP Bucureşti care susţine că i-a fost milă de el, a declarat ministrul Sănătăţii.
Sorina Pintea a precizat şi că, la momentul respectiv, impostorul semnase deja un contract cu o clinică privată şi ar fi avut o asigurare de malpraxis. Pe de altă parte, spune şi că era datoria celor care l-au angajat să afle dacă era, într-adevăr, medic.
Toate cele 4 clinici private în care italianul a făcut intervenţii sunt verificate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea