EXCLUSIV. Ancheta DNA în Călărași. Cine sunt „băieții deștepți” suspectați că ar fi implicați în retrocedări ilegale

Data publicării:
sigla dna - captura-1

Unul dintre cele mai renumite institute de cercetare din ţară, care produce soiuri de grâu folosite şi în străinătate, Institutul de Cercetare de la Fundulea, a rămas doar cu suprafeţele de pământ pe care se fac studii. Din aproape 5000 de hectare, 3000 au fost retrocedate.

Doar într-un singur an, 20 de „băieţi deştepţi” din agricultura călărăşeană au pus mâna pe 1500 de hectare de teren agricol care aparţinea Institutului de Cercetări de la Fundulea. Printre cei care au luat teren este şi un apropiat al senatorului Liviu Tomoioagă.

Este vorba despre Dragoş Mânzat, prieten de mai bine de 20 de ani cu parlamentarul. Dragoş Mânzat este un om de afaceri prosper în zonă, deţine un lac în localitatea Săruleşti, iar la pensiunea sa s-au organizat des campionate de pescuit.

Procurorii anticorupţie au aflat cine sunt cei 20 de oameni de afaceri, foarte influenţi în plan local, care au cerut în mod special să primească terenurile la Fundulea. Motivul este evident. Terenurile au un mare potenţial agricol şi sunt situate strategic, la mai puţin de un kilometru de Autostrada Soarelui.

Şi senatorul Liviu Tomoioagă a intrat în atenţia procurorilor anticorupţie, care verifică modul în care demnitarul şi-a cumpărat anul acesta un teren în localitatea Gurbăneşti. Procurorii au suspiciuni că prietenul său, Dragoş Mânzat, ar fi doar un interpus al senatorului.

„Eu ce am cumpărat, am cumpărat de la proprietar, teren care priveşte efectiv exploatarea mea piscicolă”, spune senatorul Tomoiagă, contactat de Digi24.

Corpul de control al ANRP a cerut unor primării din judeţ şi Comisiei judeţene de fond funciar toate actele prin care s-au făcut retrocedări.

„La nivelul judeţului Călăraşi, Agenţia Domeniilor Statului deţinea suprafaţa de 2741,88 hectare, teren care putea fi pus la dispoziţia comisiilor locale de fond funciar (...) Apreciem că, în acestă speţă, Comisia Judeţeană de fond funciar Călăraşi a dispus, cu încălcarea legii, preluarea suprafeţei de 1982,54 hectare de la Institutul Fundulea”, se arată în adresa ANRP către DNA.

Legea fondului funciar arată clar că terenurile institutelor de cercetare pot fi restituite doar în ultimă instanţă, atunci când nu mai există teren care poate fi retrocedat. Primarii din Călăraşi se spală pe mâini şi arată cu degetul spre comisia judeţeană de fond funciar, condusă de prefectul judeţului.

„Comisia locală trimite la comisia judeţeană. Nu poţi să faci în comisia locală fără să treci de pârghiile celelalte. Deci, nu comisia locală aprobă, finalizarea nu e la comisia locală, nu!”, spune Gheorghe Dobre, primar comuna Nana.

Terenurile institutului au fost retrocedate în perioada 2007-2008, când prefect era fostul conservator Jenel Şerban. El a fost achitat definitiv, deşi a semnat actele de retrocedare pentru persoane care nu aveau dreptul să primească teren. Oamenii din zonă ştiu însă mecanismul tranzacţiilor. Drepturile de proprietate sunt cumpărate pe bani puţini, de speculanţii care pun mâna rapid pe terenuri de milioane de euro.

„Asta nu s-a făcut la nivelul comisiei locale, s-a făcut sus. Interesul e al ălora mari, aia mari au cumpărat , nu ăia mici. Acuma îi freacă pe ăia mici ca să îi acopere pe ăia mari”, spun localnicii, filmați cu camera ascunsă.

Printre cei cărora le-a fost retrocedat terenul sunt şi afacerişti străini. Unul dintre cei 20 de oameni de afaceri care au cerut şi au primit imediat terenul Institutului de la Fundulea este şi un bărbat din Călăraşi caree s-a asociat cu o firmă din Austria. Aceasta investeşte de ani buni în România în afaceri cu terenuri agricole.

Cazul „Ioana Băsescu”

Ancheta DNA a ieșit la lumină în contextul în care în spațiul public au fost declarații tensionate între premier și președinte, pornind de la achiziția unui teren agricol în Călărași de către fiica cea mare a șefului statului, Ioana Băsescu.

Președintele a ținut ieri o conferință de presă în care a negat orice legătură între achiziție și ancheta DNA, care a fi fost implicat și procurorul Lucian Papici.

„Am aflat că Papici a derulat o anchetă în urma unei reclamaţii în 2012 şi care este în desfăşurare. Nu a fost nicio legătură între achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu şi procurorul Lucian Papici. Cel care a făcut plângerea este un domn care a lucrat la Staţiunea de cercetări Fundulea şi care, în 2013, în mai, a depus un memoriu şi la premier. Nu are nicio legătură activitatea desfăşurată de DNA în judeţul Călăraşi cu achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu, a spus ieri președintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...