”Am mare încredere în domnul ministru Toader şi aştept nu doar această evaluare, dar şi pachetul de proiecte de legi pe care trebuie să îl promovăm în perioada următoare, fie că vorbim de acea parte de care am vorbit tot timpul, dar care nu cuprinde doar legea graţierii, ci e un pachet de măsuri pe care trebuie să îl adoptăm, astfel încât acea posibilă decizie pilot a CEDO care ne-ar duce într-o situaţie de a plăti aproximativ 80 de milioane de euro pe an - calculul aparţine vechii guvernări - să fie evitat. Şi, în pregătirea acestui pachet, care mai cuprinde poate şi acele măsuri alternative de detenţie, sunt lucruri care într-un final cred că există şi în Parlament ca iniţiative legislative, dacă sunt lucruri care corespund cu viziunea MJ sunt lucruri absolut binevenite”, a afirmat premierul.
Comisia juridică a Senatului a amânat, pentru trei săptămâni, discuţiile privind proiectul Legii graţierii, la solicitarea Ministerului Justiţiei, pe motiv că Executivul va veni cu un set de măsuri complementare pentru situaţia din penitenciare. Ministrul Tudorel Toader a afirmat că va discuta cu premierul Sorin Grindeanu inclusiv posibilitatea retragerii proiectului.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că finalul verificărilor la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi DNA se apropie şi că în termenul stabilit va comunica concluziile şi argumentele care au dus la acestea. Tudorel Toader a mai spus, referitor la declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis că este optimist în ce priveşte aceste verificări, că şi el este “optimist în statul de drept”.
Întrebat care sunt motivele evaluărilor făcute de Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader a spus că, potrivit Constituţiei, “Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei".
Întrebat ce spune despre declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, care a arătat că este optimist în ceea ce priveşte verificările Ministerului Justiţiei, Tudorel Toader a răspuns: "Şi eu sunt optimist în statul de drept".
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 12 martie, că va discuta cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci.
Tudorel Toader a mai spus că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.
Ulterior, în 13 martie, ministrul Justiţiei a afirmat că nu le-a sugerat procurorului general al României şi procurorului-şef al DNA să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui.
Ministerul Justiţiei a precizat că ministrul are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general şi procurorul-şef al DNA, potrivit legii privind organizarea judiciară.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu crede că cel care o poate face din punct de vedere legal va solicita revocarea procurorului general şi a şefei DNA. Preşedintele a spus că este ”foarte mulţumit” de procurorul general şi procurorii şefi ai DNA şi DIICOT.
Întrebat pe ce se bazează când face aceste afirmaţii, preşedintele a răspuns: "Pe informaţii". "Nu există niciun demers în sensul revocării. (...) Haideţi să aşteptăm evaluarea", a repetat Iohannis.
În 15 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit cu procurorul general, Augustin Lazăr, anunţând că au fost discutate "aspecte privind activitatea instituţională a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".
Procurorul general al României declara că ministrul Justiţiei nu i-a cerut demisia la întâlnirea pe care au avut-o, iar discuţia a fost "foarte clarificatoare şi pozitivă, ceea ce este un fapt bun”.