Angela Ene, directorul Agenţiei Antidrog Galaţi: Se folosesc anumite substanțe toxice: acetonă, otravă de șoareci.
Consumator: După aia ajungi să vrei tot mai mult.
Lucica Grigorică, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Galaţi: Aveau halucinații vizuale, auditive, o stare de delir.
Pentru câteva minute de extaz, 63 de tineri din Galaţi au ajuns la spital cu trupurile ruinate. Şase mai sunt internaţi si astăzi, dintre care unul este în comă. Plantele pe care le-au luat au fost combinate cu atât de multe otrăvuri încât medicii abia îi pot trata. Cei pe care reuşesc să îi aducă într-o stare de minimă luciditate sunt trimişi imediat la psihiatrie. Vestea pericolului s-a răspândit rapid, dar tinerii care vor cu orice preţ să braveze nu se opresc. Nu e întâlnire la care să nu piardă contactul cu realitatea.
Consumator: La petreceri, în baruri, afară pe bancă.
Amploarea fenomenului a pus autorităţile în alertă. 28 de locuinţe au fost controlate astăzi de procurorii de la combaterea criminalităţii organizate în căutarea celor care fac bani din otrăvurile pe care le vindeau ca substanţe halucinogene.
Este doar o mică parte din reţeua care distruge vieţi, spun anchetatorii. Cei mai mulţi traficanţi şi-au mutat afacerile clandestine pe internet, după ce magazinele de vise au fost închise prin lege. Vând cantităţi mari şi trimit coletele prin curier sau Poşta Română, unde conţinutul pachetului nu este verificat. Problema este că autorităţile au mâinile legate. Listele cu substanţele interzise sunt actualizate în fiecare lună, dar nici aşa nu pot ţine pasul cu traficanţii.
Daniel Horodniceanu, procuror şef DIICOT Iaşi: Internetul e un spaţiu liber pe care poate comanda oricine ceea ce-şi doreşte. În momentul în care nu e interzis de lege, înseamnă că e permis.
Parlamentul European a votat anul trecut reguli noi despre retragerea rapidă de pe piaţă a substanţelor psihoactive periculoase, dar este un proces de durată pentru că substanţele trebuie verificate pentru a vedea dacă au utilizări industriale sau comerciale legale.
Statisticile spun că unul din cinci tineri a experimentat cel puţin o dată substanţele etnobotanice. Faptul că traficanţii s-au mutat pe internet a făcut ca lucrurile să se simplifice, iar oricine poate comanda plicuri prin poştă. Asta remarcă mai ales medicii: anul trecut la Spitalul din Galaţi au ajuns în jur de 100 de tineri care au consumat substanţe etnobotanice, număr ce ar putea fi depăşit doar în primele săptămâni a acestui an. Potrivit ultimului raport al Agenţiei Antidrog, 407 kilograme de etnobotanice au fost distruse în anul 2013. O jumătate de milion de euro ar fi adus în buzunarele traficanţilor dacă nu erau confiscate.