EFECTELE NOILOR CODURI. 12 deținuți au fost eliberați azi

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24-6

Cinci dintre eliberări au avut loc la penitenciarul Gherla.

Peste 400 de deţinuţi ar putea fi eliberaţi.

Este vorba de cei care au depăşit termenele de eliberare condiţionată, potrivit noului cod penal intrat în vigoare astăzi. Instanţele judecă încă de dimineaţă cererile acestora.

Circa 200 de deținuți vor fi eliberaţi până luni, susţine judecătorul Cristi Danileţ, iar alţi 200 în săptămâna ce urmează. Sunt cerereri de eliberare care se judecă în toată ţara. Ele au ajuns la instanţe după ce ANP a analizat dosarele tuturor condamnaţilor. Mulţi din cei care vor fi eliberaţi şi au ispăşit deja pedepsele, conform noului cod. Spre exemplu, vor fi eliberaţi cei condamnaţi pentru furt sau abuz în serviciu. Pedepsele pentru aceste fapte sunt, acum, mai mici.

Prostituţia, o infracţiune pentru care nu se mai dau condamnări, toate persoanele închise din această cauză vor fi libere.

Robert Cazanciuc: Nu avem un val de sesizări care să blocheze instanțele

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a făcut astăzi un tur al instanţelor din Capitală. A verificat sistemul şi modul în care decurg procesele pentru aceste cereri. El spune că instanțele nu sunt sufocate de cereri, iar reacțiile pe noile coduri sunt pozitive: „Am primit reacții foarte pozitive. Judecatorii sunt mobilizati, știu despre ce e vorba, nu au emoții în interpretarea normelor. Nu e niciun val de sesizări de la penitenciare. La sectorul 4 au fost cinci, la sectorul 5 au fost 10 cazuri. Nu avem un val de sesizări care să blocheze instanțele”, susține ministrul.

Ce modificări aduce noul Cod penal

Principala schimbare din noul Cod Penal este legată de micşorarea pedepselor pentru o serie de infracţiuni, printre care şi cele de corupţie. Luarea de mită, de exemplu, va fi sancţionată cu cel mult 10 ani de închisoare, cu cinci ani mai puţin decât în vechiul cod. Pentru dare de mită, în schimb, pedeapsa maximă creşte, de la cinci la şapte ani. Înşelăciunea va fi pedepsită cu cel mult cinci ani, în condiţiile în care Codul Penal din 1968 prevedea o pedeapsă de cel mult 15 ani.

Noul cod stabileşte ce fel de declaraţii publice pot fi considerate infracţiune. A fost introdus un articol care prevede că orice persoană care, pe parcursul unei proceduri judiciare, acuză pe nedrept un magistrat pentru a-l influenţa sau intimida, poate primi închisoare, de la trei luni la un an, sau amendă. Premierul este de părere că acest articol ar trebui abrogat, pentru a nu se restrânge dreptul la liberă exprimare.

Pentru ca dosarele să fie judecate mai rapid, noile coduri introduc instituţia judecătorului de drepturi şi libertăţi şi pe cea a judecătorului de cameră preliminară. Primul se pronunţă asupra solicitărilor procurorilor de arestare sau interceptare, în timp ce magistraţii din a doua categorie verifică legalitatea unui caz pe care procurorii l-au trimis în judecată.

O altă noutate importantă în noile coduri este oportunitatea renunţării la urmărirea penală. Astfel, dacă procurorul consideră că anchetarea unei fapte penale este prea costisitoare în raport cu prejudiciul care poate fi recuperat, poate clasa dosarul. În cazul în care autorul faptei este cunoscut, procurorul poate clasa dosarul, dar îl poate obliga pe suspect să îndeplinească anumite obligaţii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...