Dovada că Dragnea a ştiut tot timpul ce face Guvernul şi ce prevăd ordonanţele lui Iordache

Laurențiu Mihu Data actualizării: Data publicării:
dragnea grindeanu

Preşedintele PSD a declarat, joi seara, că nu îi este foarte clar demersul Guvernului în privinţa graţierii şi a modificării urgente a codurilor penale, că a început să se intereseze pe acest subiect după ce s-a întors din SUA şi că nu a avut discuţii cu cei din Guvern. Totuşi, există cel puţin patru declaraţii făcute de Liviu Dragnea în intervalul 30 decembrie - 24 ianuarie, care contrazic ceea ce spune acum.

sorin grindeanu liviu dragnea

Joi, 26 ianuarie, Liviu Dragnea a schimbat tonul tocmai pe cea mai importantă şi urgentă temă pentru coaliţia PSD-ALDE, respectiv graţierea şi dezincriminarea faptelor care îi fac pe politicieni vulnerabili în faţa justiţiei, prin ordonanţe de urgenţă. „În subiectul ăsta trebuie să vorbiţi cu Guvernul. Cu premierul şi cu ministrul Justiţiei. Şi eu m-am uitat cu foarte multă curiozitate, după ce m-am întors din America, n-am înţeles foarte mult, exact ce vor să facă, aştept şi eu să văd totuşi o linie clară. Nici nu am vorbit cu ei şi nici nu vreau să vorbesc cu ei acest lucru”, a declarat Liviu Dragnea

Liderul PSD este, însă, contrazis de alte afirmaţii pe care le-a făcut de-a lungul timpului şi pe care le vom reda în cele ce urmează.

30 decembrie. Nu e nicio ruşine, singurul care ştie acel program din scoarţă-n scoarţă sunt eu”. De ce este relevantă această afirmaţie făcută de Liviu Dragnea în penultima zi a lui 2016? Pentru că politicienii din zona arcului guvernamental au justificat demersurile Ministerului Justiţiei, respectiv proiectele celor două ordonanţe de urgenţă, arătând că Executivul Grindeanu a fost învestit pentru a pune în aplicare programul de guvernare al PSD. 

22 ianuarie. Preşedintele PSD are o reacţie la cald după protestele în care oamenii au scandat împotriva Guvernului şi a lui Liviu Dragnea, reproşându-le tocmai cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse şi modificarea codurilor penale. „Vreau ca programul de guvernare să fie pus în practică în totalitate”, declara liderul social-democraţilor. 

22 ianuarie, pe postul lui Sebastian Ghiţă:

*Liviu Drganea: „Guvernul nu a avut şi nu are în intenţie că cele 4 infracţiuni de corupţie - darea de mită, luarea de mită, trafic de influenţă şi cumpărarea de influenţă - vor fi graţiate. Tot ceea ce înseamnă prejudicii se vor recupera, deci alea nu sunt graţiate. Ideea că se dă o lege a graţierii pentru corupţi pică. Ideea că se dă o lege a graţierii şi nu vor mai da înapoi banii furaţi e o minciună".

24 ianuarie, în emisiunea lui Mihai Gâdea:

*“S-a spus că este o lege dată prin care corupții ar ieși din închisoare. Minciună. Cele patru fapte definite de Convenția Europeană, darea de mită, luarea de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, sunt trecute la excepții. Deci nu are efect legea asupra acestor fapte. Legea grațierii nu are efecte asupra lor. Toate infracțiunile cu violență, tâlhărie, furt, viol, pedofilie, crimă, omor, sunt vreo 50 de excepții. Nu ies acești oameni din închisoare”.

*"S-a vorbit și despre prejudiciu. Că pleacă acasă cu prejudiciile. Nu este adevărat. Prejudiciul trebuie stabilit și dat statului. În termen de un an de zile. M-am uitat pe niște evidențe. În UE, media pe condamnați este de șapte – nouă luni. La noi media este de șapte ani. La noi s-a sărit peste măsurile administrative. Foarte multe fapte ale unui funcționar public, de exemplu, la noi nu sunt sancționte cu măsuri administrative, ci omul este trimis direct la închisoare". 

*"Pentru furturile foarte mici ar trebui să se aplice grațiere. Vorbim despre oameni care nu sunt la recidivă. Aceste fapte ar trebui să fie grațiate. Este părerea mea".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri