Jurnalele găsite la percheziţiile făcute acasă la Paltin Sturdza Gheorghe le-au fost de mare folos procurorilor anticorupţie pentru a pune probele cap la cap. Suspectul nota toate întâlnirile importante. Câteva pasaje se regăsesc şi în referatul prin care anchetatorii cer arestarea preventivă a celor doi:
„A doua zi, în data de 19 aprilie 2013, Paltin Gheorghe Sturdza s-a întâlnit cu Adam Ioan și Viorel Hrebenciuc la un hotel, în agenda fiind făcute următoarele notări: Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase”, menţionează procurorii.
Despre întâlnirea din ziua următoare, 20 aprilie 2013, de la un restaurant din Brașov, suspectul a notat: „La <<Romantic>> cu Adamii şi Mirela. Discutat strategii. Vom face contractul cu Bengescu”.
24 de ore mai târziu, o nouă întâlnire importantă. Este încercuită în jurnal. De această dată, discuţiile au loc la un hotel din Bucureşti. Cu Viorel Hrebenciuc: „Vorbit cu Hrebe la hotel….OK”.
Deşi în primăvară totul părea în regulă, lucrurile s-au complicat când directorul Romsilva, Adam Crăciunescu a refuzat să colaboreze cu membrii grupării.
„Hrebenciuc Viorel l-a abordat pe numitul Crăciunescu Adam, deplasându-se biroul acestuia, unde a purtat o discuţie reproşând opoziţia la punerea în posesia a lui Sturdza la Bacău. Inculpatul Crăciunescu Adam a menţionat în declaraţia dată în cauză că inculpatul Hrebenciuc Viorel l-a contactat repetat la telefon pentru a discuta despre „problema Bacău", iar ulterior, întrucât nu a executat ordinul, Hrebenciuc a refuzat să mai vorbească cu el, deşi fac parte din acelaşi partid politic”, potrivit referatului DNA.
În urmă cu patru zile, directorul Romsilva a contestat la instanţa supremă controlul judiciar pe care i l-au impus procurorii. Atunci a vorbit pentru prima dată despre acest caz.
„Am adus probe. Toate înscrisurile pe care le-am făcut şi toate demersurile pe care le-am făcut privind această sentinţă de retrocedare. Pentru că Romsilva nu a pus-o în posesie şi nu s-a rezolvat nimic cu această treabă. Eu pe lângă un jurist, am numit prima dată 3, după aia 7 jurişti de au făcut strategia acestui dosar. Şi din cauza asta, la ora actuală dosarul se găseşte la Curtea de Apel Sibiu, pentru revizuire”, a spus Adam Crăciunescu.
În decembrie 2013 a devenit evident pentru toată lumea că Romsilva nu va face jocurile grupării. Disperarea se simte şi în mesajele trimise de deputalul PSD Ioan Adam către „colaboratori”, spun procurorii.
Procurorii DNA mai arată că Andrei Hrebenciuc era cel care se ocupa şi cu problema pădurilor revendicate de prinţul Paul de România şi prinţesa Lia: 40 de mii de hectare.
Au depus la dosar şi o discuţie purtată de fiul lui Viorel Hrebenciuc cu Dan Bengescu. Unul dintre beneficiarii terenurilor.
Dan Bengescu: Tu-l ştii pe Paul, am mai vorbit noi de el.
Andrei Hrebenciuc: Da.
Dan Bengescu: Omul are o jenă financiară foarte puternică.
Andrei Hrebenciuc: Da.
Dan Bengescu: Şi e pe cale să facă o mişcare greşită, în sensul că trebuie să dea vreo 20 000 mâine, nu ştiu la ce bancă....
Dacă se duce la ăla, să-i dea ăla, ăla îi va da cu o singură condiţie: să-i semeneze pentru cele 40. (se face referire la cele 40.000 de ha Pădurea Broșteni).
Andrei Hrebenciuc: Gata, am înţeles.
Dan Bengescu: Ţi-am zis numai aşa, că am auzit acuma pe piaţă, ştii. Şi nu aş vrea, că dacă îi semnează lu' ăla pe alea 40, e păcat.
Andrei Hrebenciuc: Ok, perfect, gata, vorbesc.
Sursa: Referat DNA
Anchetatorii susţin că imediat după această discuție, Andrei Hrebenciuc l-ar fi sunat pe tatăl său şi i-a cerut să-l ajute financiar pe Prințul Paul.