Magistraţii de la Instanţa Supremă trebuie să ia luni o decizie în dosarul examenelor trucate pentru funcţiile de procuror şef, în care fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiţă, ar fi pus la dispoziţia procurorului Eugen Cojocaru informaţii strict confidenţiale, conţinând o parte din subiectele pentru examenul în cauză, pentru ca acesta să le furnizeze altui coleg - Sterian Guli. Anul trecut, foştii magistraţi au fost condamnaţi la doi ani, respectiv trei ani cu suspendare. Decizia Înaltei Curţi de luni este definitivă.
Procurorii anticorupţie susţin că, în noiembrie 2007, Gabriela Ghiţă, procuror general adjunct la vremea respectivă, i-ar fi furnizat unui alt magistrat, Sterian Guli - şeful Parchetului Urziceni, o parte din subiectele de la examenul pentru promovarea în funcţia de prim-procuror la Parchetul Capitalei.
Acelaşi concurs de promovare, care viza mai multe funcţii de conducere la parchetele din ţară, ar fi fost fraudat şi prin altă filieră. Un alt procuror de la parchetul general ar fi primit 50.000 de euro de la un alt candidat, pentru a-l ajuta pe acesta să obţină conducerea Parchetului Curţii de Apel Piteşti.
Prima decizie în acest caz a venit în primăvara lui 2013. Atunci, Gabriela Ghiţă a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare. Colegul său de parchet, Gheorghe Dumitru, a primit trei ani cu executare. Magistraţii care şi-ar fi cumpărat promovarea în sistem, Sterian Guli şi Gheorghe Cerbeanu, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare: doi ani, respectiv doi ani şi şase luni.
Hotărârea a fost contestată atât de foştii magistraţi, care vor achitarea, cât şi de anchetatori, care au cerut ca toţi patru să fie condamnaţi la închisoare cu executare.