Dosare penale uitate în sertare. Unul este vechi de 25 de ani

Data publicării:
dosare

Dosarul Rompetrol este unul dintre cele mai vechi dosare aflate în lucru la DIICOT. Ancheta începută în anul 2006 s-a desprins din dosarul în care omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată pentru spălare de bani şi manipularea pieţei de capital. Dinu Patriciu a murit acum doi ani. Chiar dacă faptele sunt vechi, şeful DIICOT a anunţat că cercetările în acest caz au fost reluate.

„Are 3.100 de volume, ocupă subsolul instituţiei. Se lucrează destul de intens. A fost și Inspecţia Judiciară. E impresionant prin prejudiciu. Vorbim de zeci de milioane de dolari. Sute de milioane. O să vedem. Dosarul este o disjungere. Implică pricepere, e un procuror care se ocupă aproape zilnic. Cred că vorbim de nivelul lunii următoare”, spune Daniel Horodniceanu, procuror-şef DIICOT.

Şi la DNA sunt dosare în care cercetările au bătut pasul pe loc. Procurorul-şef, Laura Codruţa Kovesi, susţine că au fost situaţii în care anchetele au stagnat chiar dacă infracţiunile au fost sesizate cu mai mulţi ani în urmă. Un exemplu este cel al despăgubirilor ilegale aprobate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

La momentul preluării mandatuilui de procuror-șef, aceste dosare au fost în DNA. A fost un caz cu un vicepreședinte ANRP, dacă nu mă înșel Baciu, care a fost instrumentat de DNA. Cu acea ocazie au fost ridicate mai multe dosare de retrocedare care se găseau în DNA. Nu a umblat nimeni în acele dosare foarte mulți ani”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef DNA.

La Parchetul General, unul dintre cele mai vechi dosare se referă la mineriada din 13-15 iunie 1990. Abia în octombrie anul trecut au fost puse sub acuzare primele persoane. Fostul preşedinte - Ion Iliescu, fostul director al SRI - Virgil Măgureanu, fostul premier Petre Roman şi Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării sunt printre cei acuzaţi de crime împotriva umanităţii. Pentru întârzierea acestei anchete, România a fost condamantă de mai multe ori la CEDO, iar statul a plătit despăgubiri.

Şi în instanţe sunt dosare ale căror soluţionare durează chiar şi de 20 de ani. Potrivit unui raport al Inspecţiei Judiciare sunt peste 200 de dosare trimise în judecată de 15 ani, dar fără ca până acum să fie pronunţată o soluţie definitivă. Patru dosare sunt vechi de două decenii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Charlize Theron, super distracție cu fiicele ei, la un concert Dua Lipa. "Ești cea mai cool!", i-a transmis...
Film Now
Cum arată Chuck Norris în 2025, la 85 de ani. Imagini de colecție cu celebrul actor
Adevarul
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
Newsweek
Statul tipărește bani ca să plătească pensii. Cea mai proastă veste pentru pensionari vine la toamnă
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât...
UTV
Cum a sărbătorit Andreea Sasu ziua de naștere alături de Philipp Plein. „Mulțumesc că mă faci să mă simt...