Probele strânse în dosare cu ajutorul ofiţerilor SRI sunt nule şi trebuie înlăturate, arată judecătorii CCR în motivarea deciziei din ianuarie, legată de protocoalele secrete dintre Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii. Odată cu publicarea documentului în Monitorul Oficial, documentul a devenit obligatoriu pentru instanţe, iar decizia va avea efecte în mai multe dosare aflate încă pe rol.
În decizia publicată săptămâna această de Curtea Constituțională, judecătorii – care au votat în majoritate pentru admiterea conflictului – explică de ce s-a ajuns în această situație.
Semnarea celor două protocoale, mai cu seamă cel din 2009, a dus la încălcarea unui principiu fundamental din Constituției României, cel al separației puterilor înstat, iar cele două documente le-au permis ofițerilor SRI să participe prin efectuare de probe în anchetele penale fără ca acest lucru să fie apoi știut de judecătorii care tranșau dosarele ce le erau trimise de procurori.
Acestea sunt motivele pentru care a fost admis acest conflict.
CCR precizează în documentul care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial și care este remediul.
Judecătorii și procurorii care au încă pe rol dosare în care au fost implicați ofițeri SRI, fie prin efectuarea unor interceptări, fie prin efectuarea unor expertize nu trebuie să mai țină seama de aceste probe. Mai mult, ele ar trebui să fie excluse cu totul din dosare astfel încât judecătorii care vor decide definitiv în aceste cazuri să nu fie influențați de existența probelor respective.
Au existat și există în continuare situații în care probe făcute de SRI au fost excluse din anumite dosare în baza unor decizii anterior pronunțate de CCR, începând cu anul 2016.
Unul dintre aceste cazuri este acela în care Radu Mazăre, fost primar al Constanței, a fost achitat pentru luare de mită, în primă instanță. Mai multe discuții interceptate de SRI în baza unor mandate pentru siguranța națională au fost excluse din acel dosar, precum și o expertiză făcută de specialiști ai Serviciului.
Un caz similar este și într-un dosar al unui fost senator PSD din Teleorman.
În privința dosarelor aflate în ancheta penală, cazul Tel Drum spre exemplu, este unul în care există, printre alte probe, și discuții interceptate în baza unor mandate privind securitatea națională.