Două instituții importante din cadrul Consiliului Europei spun că nu au fost consultate pe autoritățile din România pe tema OUG 7 care modifică legile justiției. De asemenea, acestea își exprimă îngrijorarea „privind utilizarea excesivă a procedurii de legiferare prin ordonanțe de urgentă”.
Comunicatul DNA:
Secretariatul Executiv al GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și cel al Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, susțin că nu au fost consultate ori informate de către autoritățile române asupra adoptării OUG 7/2019 privind modificarea legilor Justiției.
Într-o scrisoare de răspuns adresată conducerii Direcției Naționale Anticorupție, reprezentanții GRECO și MONEYVAL atrag atenția asupra unor recomandări anterioare, în sensul în care numirea judecătorilor și a procurorilor în funcții de conducere trebuie făcută pe baza unor criterii adecvate, clare și obiective, luând în considerare experiența și rezultatele obținute și, de asemenea, își întăresc opinia că nou înființata Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție trebuie desființată.
În același document, se reafirmă îngrijorarea privind utilizarea excesivă a procedurii de legiferare prin ordonanțe de urgentă.
România este membru al GRECO din anul 1999 și începând din 2017 face obiectul unei evaluări ad hoc din partea organizației, ca urmare a modificărilor succesive din ultima perioadă aduse cadrului care reglementează legislația din domeniul justiției.
Reprezentanții GRECO susțin că situația creată ca urmare a adoptării Ordonanței 7/2019 va fi avută în vedere la următorul raport de evaluare al GRECO ce va fi discutat la reuniunea din 17-21 iunie 2019.
Amintim că, urmare a ședinței procurorilor DNA, întruniți în Adunare generală la data de 26 februarie 2019, în temeiul Hotărârii nr. 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, s-a decis, între altele sesizarea reprezentanților GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.