Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie vrea ca, pe viitor, judecătorii să fie obligaţi să aplice doar prevederile intrate în vigoare în februarie 2014 când analizează cererile de eliberare anticipată. Acestea impun achitarea integrală a prejudiciului, pentru acordarea eliberării anticipate.
"Considerate a fi mai severe, aceste condiţii nu sunt aplicate de către unele instanţe, nici în situaţia în care condamnarea definitivă s-a dispus prin aplicarea dispoziţiilor din noul Cod Penal, care la momentul condamnării reprezentau legea penală favorabilă." (sursa: solicitare DNA transmisă Min. Public)
De altfel, recuperarea efectivă a prejudiciilor e o dorinţă mai veche a procurorilor Anticorupţie.
„Pentru a realiza scopul legii penale, e important ca o persoană condamnată să nu-și păstreze averea dobândită prin infracțiuni," a declarat Laura Codruţa Kovesi.
Un caz exemplu pentru situaţia pe care DNA vrea să o reglementeze definitiv e cel al condamnaţilor din Dosarul Transferurilor. George Copos şi Gheorghe Popescu au fost eliberaţi anticipat după ce şi-au plătit datoriile către Fisc. Situaţia e diferită în cazul unui alt condamnat din acelaşi dosar.
„Ioan Becali a fost condamnat în 2012 şi trebuie recuperată suma de 17 milioane lei, dar nu figurează cu niciun fel de bun înscris şi evident că nu se va recupera niciun leu, neavând bunuri înscrise," a spus Victor Ponta, fost premier.
În ciuda acestui fapt, la finalul lui 2015, Ioan Becali a fost la un pas de libertate, după ce a beneficiat de o decizie favorabilă în primă instanţă. Hotărârea a fost însă anulată, după ce pe numele fostului impresar sportiv a apărut într-un alt dosar de corupţie. De asemenea condamnat în Dosarul Transferurilor, Jean Pădureanu a beneficiat şi el de eliberare anticipată. Asta deşi Comisia de la Penitenciarul Jilava a dat aviz negativ, tocmai pentru că fostul finanţator al Gloriei Bistriţa nu plătise prejudiciul.