Aproape jumătate din primăriile din Bucureşti sunt conduse de edili interimari, după ce titularii au ajuns subiect de dosar penal. Fără excepţie, acuzaţiile sunt legate de modul de administrare a banului public.
Primarul general al Capitalei, arestat de o lună, ar fi taxat fiecare contract cu zece la sută. Jumătate din cât solicita, potrivit procurorilor, primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, acum arestat la domiciliu.
Asta în timp ce Andrei Chiliman, care a condus ani la rând Primăria Sectorului 1, este acuzat că împărţea banii cu intermediarii.
Toţi au ajuns subiecte de anchetă penală în urma unor denunţuri făcute chiar de firmele care ar fi plătit comisioane.
„Am observat că s-a produs o schimbare de mentalitate. Cetăţenii sunt foarte revoltaţi când li se cere mită şi au început să facă sesizări înspre DNA”, spune Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA
De altfel, datele oficiale arată că, an de an, numărul reprezentanţilor administraţiei locale implicaţi în dosare de corupţie a crescut. Iar acum, mai bine de jumătate dintre şefii de consilii judeţene şi o parte importantă a primarilor de oraşe mari din România merg mai des în instanţă decât la birou.
Fostul primar Radu Mazăre are patru procese pe rolul instanţelor din Bucureşti şi Constanţa, iar anul acesta şi-a dat demisia din funcţie chiar în timp ce era în arest. O explicaţie pentru numărul tot mai mare de dosare ce vizează reprezentanţi ai administraţiei locale vine de la procurorul-şef al DNA.
„Să nu uităm că în administraţia publică se rulează sume enorme de bani. Până la urmă sunt bani publici, iar datoria noastră ca procurori DNA este şi să protejăm banii cetăţenilor”, mai spune Laura Codruţa Kovesi.
Din 2006 până în prezent au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie 85 de primari şi viceprimari şi patru preşedinţi de consilii judeţene.