DNA a soluționat anul trecut cu 10% mai multe dosare decât în 2022 (bilanț)

Data publicării:
Sigla Directiei Nationale Anticoruptie, in Bucuresti, vineri 26 februarie 2016.
Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Voineag, a afirmat, luni, la bilanţul activităţii instituţiei, că în 2023 au fost 2.259 de dosare soluţionate faţă de 2.087 în anul 2022. El a mai amintit că numărul percheziţilor domiciliare a înregistrat o creştere de la 847 la 1.257 şi a concluzionat că DNA a lucrat mai bine şi mai intens în 2023.

„În ceea ce priveşte parametri cantitativi, un element cheie care reflectă creşterea eficienţei instituţiei este dat de numărul de dosare soluţionate. La nivelul anului 2023 avem 2.259 de dosare, faţă de 2.087 în anul 2022. Totodată, poliţiştii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au avut delegări în aproximativ 5.800 de dosare penale faţă de aproximativ 5.000 de dosare la nivelul anului 2022, iar specialiştii au întocmit cu 30% mai multe rapoarte de constatare. Şi numărul percheziţilor domiciliare a înregistrat o creştere de la 847 la 1.257, ceea ce indică un volum de activitate operativă în creştere, activităţi ale căror rezultate se vor vedea în viitorul apropiat”, a declarat Marius Voineag luni, la bilanțul DNA, potrivit News.ro.

El spune că instituţia pe care o conduce a lucrat „mai intens” în 2023.

„Când vorbim de accentul pe creşterea calităţii, avem de fapt două dimensiuni. Vorbim de cazurile declanşate şi cazurile finalizate. Pentru cazurile declanşate se poate observa o revigorare a accentului pe cazuri de mare corupţie, cu titlu de exemplu, avem cea mai mare sumă de flagrant utilizată la nivelul anului trecut - 1.250.000 - din istoria Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Iar în privinţa celor finalizate, am înregistrat deja o creştere la nivelul indicatorilor de calitate atât din scăderea semnificativă a numărului de restituiri, în ceea ce priveşte persoanele faţă de care s-a dispus restituirea, cât şi din reducerea numărului de achitări definitive, prin raportare la numărul inculpaţiilor judecaţi în anul de referinţă. Rezumând, DNA a lucrat mai bine şi mai intens în anul ce tocmai s-a încheiat”, a mai afirmat Marius Voineag.

Procurori angajați

Marius Voineag a afirmat luni, că în ultimul an au fost încadraţi 29 de procurori.

„Ne-am dorit consolidarea instituţională prin creşterea resursei umane şi am reuşit să încadrăm 29 de procurori, fără a lua în considerare ultima procedură prin care au mai fost validati şi alţi 23 de noi procurori la începutul acestui an. În cursul anului 2023 au fost trimişi în judecată 651 de inculpaţi. Este important de menţionat faptul că a crescut semnificativ numărul inculpaţilor trimişi în judecată faţă de care au fost luate măsuri preventive de libertate. E practic o dublare de la 22 de persoane la 43 în anul 2023”, a afirmat procurorul şef al DNA.

El a precizat că a crescut nivelul de recuperare a prejudiciilor.

„Din punct de vedere al asigurării efectului descurajant prin recuperarea produsului infracţional, în anul 2023 am înregistrat o creştere semnificativă de peste 450% cu privire la efectivitatea sechestrelor pe bunuri individualizate, aspect care confirmă utilitatea dezvoltării unei structuri dedicate investigaţiilor financiare”, a explicat Marius Voineag.

Funcţiile de şef birou, desființate

El s-a mai referit şi la câteva elemente de reorganizare a instituţiei.

„Un element care merită menţionat, din perspectiva reorganizării, este dat de integrarea funcţiilor suport pentru investigaţiile noastre prin crearea noului serviciu de tehnologie şi metode emergente. De asemenea, prin noul regulament de ordine interioară, am desfiinţat toate funcţiile de şef birou din cadrul structurii centrale pentru a reveni la o formă agilă de organizare specifică unei structuri operative. Pe partea de cooperare ne mândrim cu faptul că am fost implicaţi în mod activ în procesul de aderare al României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a mai transmis Marius Voineag.

El a precizat că DNA doreşte să devină un hub regional în materie de expertiză anticorupţie.

„De asemenea, ne-am stabilit un obiectiv de a deveni un hub regional în materie de expertiză anticorupţie. Iar în acest sens, un prim pas a fost făcut în luna decembrie, prin vizita noastră în Republica Moldova, urmând ca în luna martie a acestui an, un grup de procurori anticorupţie din Republica Moldova să participe la un schimb de bune practici cu procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţiei”, a mai declarat Marius Voineag.

Citește și: Marius Voineag, la bilanţul DNA pe 2023: Suntem conştienţi că în context electoral este riscul ca orice facem să stârnească controverse

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...