Fostul director general al Companiei Naționale Aeroporturi București, reținut de DNA în dosarul spațiilor comerciale din aeroport
DNA a reținut marți patru persoane, printre care și George-Alexandru Ivan, fostul director general și director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București, în dosarul spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni. Fostul șef al companiei este acuzat de trafic de influență și că ar fi oferit acces unui om de afaceri la caietul de sarcini înaintea unei licitații. Procurorii susțin în cadrul dosarului că s-ar fi cerut peste 20 de milioane de euro mită, inclusiv prin intermediul lui George-Alexandru Ivan, pentru închirierea spațiilor comerciale din aeroport.
DNA a deschis dosar penal privind închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni și a dispus reținerea pentru 24 de ore a patru inculpați în acest dosar potrivit unui comunicat de presă:
George-Alexandru Ivan, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunilor de:
- trafic de influență,
- complicitate la trafic de influență,
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
Persoană fizică, fără calitate specială, pentru comiterea a patru infracțiuni de trafic de influență,
Persoană fizică, la data faptelor asociat în cadrul unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de:
- trafic de influență,
- spălare a banilor,
- dare de mită,
Persoană fizică, la data faptelor director general al aceleiași societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de:
- complicitate la trafic de influență,
- complicitate la spălare a banilor,
- complicitate la dare de mită.
Totodată, în cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 martie 2023, față de inculpatul Bogdan-Șerban Lițoi, la data faptei director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
1. În perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).
În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.
2. Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.
3. În perioada 29 decembrie 2021 - 01 februarie 2023, inculpatul Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.
4. În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.
A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.
Potrivit DNA, cei patru inculpați vor fi prezentați miercuri Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Anterior, în data de 28 martie 2023, procurorii anticorupție au pus în executare un număr de 11 mandate de percheziție ce au vizat domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale, cu ajutorul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul DNA.
Grindeanu: „Cei care au încălcat legea să suporte consecințele”
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri, după anunțul DNA privind reținerile de la Aeroportul Otopeni, că va sprijini ancheta procurorilor.
„Voi sprijini în calitate de ministru al Transporturilor și Infrastructurii ancheta derulată de către Direcția Națională Anticorupție la Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). Indiferent de numele și funcțiile celor implicați, consider că este normal ca toți cei care au încălcat legea să suporte consecințele. Este bine că, după ani de zile în care au fost o serie de speculații privind anumite probleme din această companie, instituțiile statului au decis să se implice. Sper să fie o lecție pentru toți angajații instituțiilor statului, care ar fi tentați să încalce legea. Măsurile dispuse de către Direcția Națională Anticorupție cu privire la cei doi angajați ai CNAB nu le voi comenta fiind o anchetă în curs. Justiția trebuie lăsată își facă treaba!”, a declarat Sorin Grindeanu, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor.
Editor : Bogdan Păcurar
- Etichete:
- dna
- trafic de influenta
- aeroportul otopeni
- duty free
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News