Radu Pricop: MediafaxFoto
Suspiciunile sunt legate de momentul în care a fost întocmit dosarul.
În 11 decembrie 2013, procurorul general s-a autosesizat cu privire la modul de dobândire a 10 milioane de euro despăgubiri de către Radu Pricop şi alte cinci persoane pentru 90 de hectare de teren. Dosarul urma să fie cercetat de procurorii Parchetului General.
Cu o zi înainte, pe 10 decembrie 2013, la 8.30 dimineaţa, Radu Pricop s-a dus personal la DIICOT, condus la acea vreme de Alina Bica, şi a solicitat să fie cercetat de această structură. El îşi motiva gestul susţinând că este victima unei campanii de denigrare mediatică. Le indica anchetatorilor chiar şi infracţiunea pentru care să fie cercetat - constituire de grup infracţional.
Acum, anchetatorii spun că memoriul, depus cu o zi înainte de declanşarea oficială a anchetei, i-ar fi dat posibilitatea lui Radu Pricop să îşi aleagă Parchetul la care urma să fie cercetat. Ceea ce s-a şi întâmplat.
Dosarul constituit la Parchetul General a fost transferat, ca urmare a memoriului, la DIICOT la cererea expresă a Alinei Bica şi a procurorului de caz.
Cererea de transfer a fost făcută la câteva zile după ce Radu Pricop a fost pus sub învinuire pentru fals şi înşelăciune.
Graba cu care a fost solicitat transferul dosarului, dar şi momentul depunerii memoriului au trezit suspiciunile actualilor anchetatori. Ei spun că există indicii pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu de către procurorii DIICOT care s-au ocupat de transferul dosarului în perioada Alinei Bica.
În plus, DIICOT consideră că DNA este abilitată să cerceteze acest dosar având în vedere că aici există deja mai multe anchete similare cu cea a lui Radu Pricop, privind modul de stabilire a sumelor de bani pentru restituirea proprietăţílor. În una dintre ele este cercetată chiar Alina Bica.
Deocamdată DNA nu a anunţat dacă preia dosarul.