Steluţa Cătăniciu, deputat ALDE, formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, consideră că nu are de ce să părăsească Legislativul după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu i-a dat câştig de cauză, menţinând o decizie de conflict de interese.
Instanţa supremă a respins cererea deputatului ALDE Steluţa Cătăniciu de anulare a deciziei de conflict de interese dispuse în noiembrie 2015 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În prima reacţie publică avută după decizia instanţei supreme, parlamentarul a declarat că nu ia în calcul plecarea din Parlament. "Sentința pronunțată de ÎCCJ nu schimbă cu nimic situația mea. Da, s-ar fi schimbat dacă era admisă contestația în anulare, dar cum nu a fost, practic rămâne în vigoare sentința din noiembrie, 2015. Și nu am niciun motiv pentru care ar trebui să demisionez, pentru că eu am respectat această sentință, așa cum de altfel a respectat-o și Parlamentul", a declarat deputatul Steluţa Cătăniciu, pentru Actual de Cluj.
O solicitare în sensul vacantării locurilor de deputat a Steluţei Cătăniciu, şi a lui Ioan Sorin Roman, declarat incompatibil, a fost trimisă zilele trecute Parlamentului de către Agenţia Naţională de Integritate.
Evoluţia cazului
În martie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că Steluţa Gustica Cătăniciu a fost în conflictul de interese administrativ când a ocupat funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca (2008-2012), întrucât a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în proces cu municipalitatea, scrie News.ro.
O lună mai târziu, Steluţa Cătăniciu a cerut Curţii de Apel Cluj să anuleze raportul ANI, însă instanţa i-a respins cererea în 30 decembrie 2013. Cătăniciu a contestat decizia la insnaţa supremă, care în 24 noiembrie 2015 a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti şi a stabilit definitiv că Steluţa Cătăniciu a fost în conflict de interese administrativ.
Steluţa Cătăniciu a formulat o contestaţie în anulare, însă şi această cale extraordinară de atac a fost respinsă ca nefondată de instanţa supremă.
Potrivit prevederilor legale, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioada de trei ani de la dată rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective”.
ANI arăta, în raportul din 2013, că Steluţa Cătăniciu a participat, în 7 aprilie 2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru un spaţiu cu altă destinaţie al societăţii Cooperativă Meşteşugărească Foto Optică din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acelei hotărâri, în 5 mai 2009, Cătăniciu a încheiat cu societatea respectivă un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţa a intereselor societăţii în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Consilierul local a reprezentat în instanţa interesele societăţii, prin contractele de asistenţă juridică încheiate la dată de 22 aprilie 2008, şi, respectiv, 5 mai 2009, încasând pentru acestea 8.000 de lei.