DECIZIE FINALĂ. Dan Diaconescu, cinci ani și șase luni de închisoare
Încătuşat şi flancat de poliţişti, Dan Diaconescu şi-a părăsit locuinţa.
„Eu eram pregatit cu un discurs pentru achitare. Acum, însă, cred că niciun român nu mai are încredere în justiţie. Mi-au închis televiziunile, mi-au închis partidul, acum rămâneau să mă închidă pe mine”, a spus fostul candidat la președinție.
„Noi am aşteptat până în ultima clipă sentinţă favorabilă. Vom face tot ce ne va sta în putinţă să schimbăm această decizie”, a spus Simona Man, avocatul lui Dan Diaconescu.
Procurorii DNA l-au acuzat pe liderul PPDD că, în 2010, i-a cerut 200.000 de euro primarului din comuna arădeana Zărand, ca să nu facă public un material compromiţător pentru edil.
„Ameninţarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri”, potrivit DNA.
Prin decizia Curţii de Apel Bucureşti, fostul candidat la alegerile prezidenţiale a primit două pedepse de 4 ani și jumătate şi respectiv 3 ani de închisoare, pentru două infracțiuni de șantaj. La acestea, instanța a adăugat şi un spor de un an, astfel încât Dan Diaconescu va executa, în total, 5 ani și jumătate. De asemenea, i s-a interzis să mai practice meseria de jurnalist timp de zece ani. Înainte să urce în duba care l-a dus la Penitenciarul Rahova, Dan Diaconescu l-a parafrazat pe Constantin Brâncuşi.
„Vă las foarte săraci şi foarte naivi. Sper să nu vă găsesc şi mai săraci şi mai naivi”, a spus el.
______________________________________________________________________________
UPDATE. 14.20 Dan Diaconescu a fost ridicat de polițiști pentru a fi dus la Penitenciarul Rahova. Acesta a fost scos încătușat din reședința sa.
„Cred că niciun român nu mai are încredere în justiție. Evident că eu nici atât. Mi-au închis televiziunile, mi-au închis partidul. Evident urmau să mă închidă și pe mine. Pentru prima oară voi fi întreținut de dumneavoastră, de telespectatori, cu 28 de milioane pe lună. Nu mi-aș fi dorit asta știu că sunteți extrem de săraci. Vă las foarte săraci și foarte naivi. Sper să nu vă găsesc și mai săraci și mai naivi”, a spus Dan Diaconescu.
Dan Diaconescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru şantajarea lui Ion Moţ, fost primar al comunei arădene Zărand, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.
Decizia este definitivă şi nu mai poate fi contestată.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe lângă condamnarea la închisoare cu executare a fondatorului PP-DD, şi interzicerea desfăşurării de către acesta a oricărei activităţi în presa scrisă sau audio-video, ca pedeapsă complementară, pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei de cinci ani şi şase luni.
Magistraţii au decis ca, în cazul fondatorului OTV, să fie scăzută din pedeapsă perioada în care el a fost reţinut şi arestat preventiv, respectiv între 22 şi 25 iunie 2010.
În acelaşi dosar a fost condamnat şi Doru Pârv, fost realizator de programe la OTV, la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare, el neavând dreptul de a desfăşura vreo activitate în presa scrisă sau audio-video, pe o perioadă de cinci ani după ce iese din închisoare.
Completul de la Curtea de Apel Bucureşti, format din judecătoarele Raluca Moroşanu şi Adina Adriana Radu, a decis, în acelaşi caz, şi condamnarea lui Ghezea Mitruş, fost realizator de programe la OTV, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, jurnalistul neavând voie să mai participe la vreo activitate în presă, pentru cinci ani, după executarea pedepsei principale.
Cei trei urmează să fie încarceraţi, iar în următoarele 20 de zile ei se vor afla în perioada de carantină, timp în care se va stabili unde îşi vor executa pedepsele, dar şi regimul de detenţie.
La ultimul termen de judecată din dosar, reprezentantul Ministerului Public a cerut majorarea pedepsei primită în primă instanţă de Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Ghezea Mitruş, maximul prevăzut de lege pentru infracţiunea de care a fost găsit vinovat fondatorul PP-DD fiind de şapte ani.
Judecătoria Sectorului 1 i-a condamnat, în 18 decembrie 2013, pe Dan Diaconescu şi Dorel Petru Pârv la câte trei ani de închisoare cu executare şi pe Mitruş Ghezea la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.
Cei trei au contestat condamnarea, iar DNA cere la Curtea de Apel Bucureşti majorarea pedepselor, motivând că sentinţa Judecătoriei Sectorului 1 "este netemeinică sub aspectul cuantumului pedepselor aplicate prin reţinerea de circumstanţe atenuante în favoarea inculpaţilor".
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News