Ministrul Justiţiei explică ce prespupun verificările la DNA şi Parchetul General pe care le-a cerut de la Inspecţia Judiciară: evaluare pe fond a managementului celor două instituţii. Tudorel Toader invocă şi lipsa unei astfel de evaluări în ultimii 10 ani, dar şi scandalul iscat în interiorul DNA, după ce în spaţiul public au apărut înregistrări din cadrul bilanţului instituţiei.
„Am spus că voi face o evaluare de fond a DNA şi Ministerului Public. Am sesizat cu un timp în urmă Inspecția judiciară, care face evaluarea de fond, de această dată a managementului la DNA şi Ministerul Public, pentru că din 2007 nu au fost făcute astfel de evaluări, verificări de fond. Am sesizat Inspecția judiciară în legătură cu acele înregistrări apărute în spațiul public din incinta DNA. Așteptăm finalizarea verificărilor. Când avem concluziile, evaluarea finală, vom vedea: sunt sau nu încălcări, dacă sunt, de ce natură, de ce gravitate şi, dacă sunt, vom stabili şi măsurile care sunt luate”, a spus ministrul la o dezbatere organizată de Ministerul Justiției pe tema pragului pentru abuzul în serviciu.
„Ministrul Justiţiei nu se substituie Inspecției judicare. Ministrul Justiţiei nu ştie ce e adevărat şi ce nu, acolo, înăuntrul DNA, vis a vis de aceste controverse. De aceea este sesizată Inspecția judiciară care are instrumentele faptice și legale pentru a ne lămuri. Ca ministru al Justiției, pot spune că este regretabil că în spaţiul public au apărut astfel de controverse (presupusele înregistrări din DNA, n.r.). Şi mai regretabil este dacă ele sunt adevărate sau nu. Când Inspecția judiciară ne dă răspunsul, atunci vor fi trase și concluziile”, a mai spus Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a făcut aceste lămuriri după dezbatrile la care a participat alături de reprezentanţii sistemului judiciar. Subiectul a fost unul sensibil - introducerea unui prag al prejudiciului pentru abuzul în serviciu. Este a doua dezbatere publică pe această temă, după ce Curtea Constituţională a cerut introducerea pragului în Codul Penal.
Șefa DNA este verificată de Inspecția judiciară, la sesizarea ministrului Justiției. Tudorel Toader a declarat luni dimineață că a cerut o analiză a activității manageriale.
„Sper să se constate că nu avem o justiție selectivă, să se constate că sesizările, cauzele deduse spre urmărirea penală au fost puse pe rol, soluționate cu celeritate, să răspundă cerinței de soluționare a cauzelor într-un termen rezonabil și mai sper să se respecte și cronologia soluționării funcție de cronologia înregistrării”, spunea Tudorel Toader.