Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a lipsit de la şedinţa plenului CSM în care s-a discutat proiectul de modificare a legilor justiţiei, iniţiat chiar de Toader. Care ar fi, deci, explicaţia unei asemenea atitudini, în condiţiile în care Toader este şi membru de drept al Consiliului, iar iniţiativa sa a stârnit controverse puternice deopotrivă în spaţiul public şi în sistemul judiciar?
"Nu voi merge, pentru că eu am vorbit cu CSM, am făcut dezbateri publice, lucrurile sunt cunoscute. Nu vreau să se creeze astăzi un moment în care eu să devin apărătorul propunerilor pe care le-am făcut. CSM să rămână în spațiul garantului independenței Justiției, să dezbată soluțiile și să își exprime avizul consultativ", a fost explicaţia absenţei sale surprinzătoare.
Argumentul ministrului Justiţiei este, în cel mai bun caz, unul sfidător. Oricum, el este total lipsit de substanţă, iar Tudorel Toader o ştie mai bine ca oricine, indiferent de masca pe care şi-a pus-o şi de această dată.
Invitat la emisiunea 24 de minute, de pe Digi24.ro, directorul IPP, Adrian Moraru, a pus şi el episodul într-o altă lumină decât cea livrată publicului de şeful MJ.
„Este foarte ciudat. Şi cum, propunerile să vorbească de la sine? Ar trebui să ţi le asumi până la urmă şi dacă există posibilitatea să mai răzgândeşti nişte oameni care nu sunt de acord cu ele, s-o faci până la capăt. Sau, mergi în această logică aproape impusă, şi îmi vine să cred mai degrabă că cineva din altă parte, care îi cunoaşte stilul sau abordarea, i-a spus <<nu te mai duce, pur şi simplu nu te mai duce, lasă că ele trec oricum. Avem noi deja mutările, ca la şah, deja stabilite şi n-are sens să mai faci valuri, să creezi eventual, dintr-o greşeală, un moment Florin Iordache, oriunde pe parcursul ăsta, nu numai la şedinţa CSM>>. Şi-atunci, omul care dirijează toate lucrurile astea spune că proiectul ăsta este pus pe şine, merge înainte. Cât mai puţine dezbateri, cât mai puţine intervenţii înseamnă cât mai puţine surprize, repet, pe această succesiune de mutări pe care ei le-au gândit”, a declarat Moraru.
Mai mult, acesta ridică un scenariu alternativ. Adrian Moraru: „Aş fi curios cum ar gândi de exemplu, în cazul ăsta, domnul Nicolicea, dacă i-ar veni un proiect de la Ministerul Justiţiei şi domnul tudorel Toader spune: am vorbit destul prin presă, domnul Nicolicea poate să citească declaraţiile sau să-şi aducă aminte ce am vărbit săptămâna trecută şi e suficient. Nu cred că domnului Nicolicea şi-ar putea permite domnul Toader să-i spună: nu particip la o şedinţă a comisiei juridice ca să-mi susţin proiectele pe care le-am trimis”.
Nu în ultimul rând, atrage atenţia Moraru, chiar dacă ar fi participat la şedinţa CSM, Tudorel Toader tot nu ar fi putut prezenta "pe şleau" esenţa pachetului de legi discutat, respectiv schimbarea procurorului general şi a procurorului şef al DNA.