Scrisoarea deschisă adresată CSM şi publicată luni pe blogul omului de afaceri are ca motiv principal „o amplă campanie de presă” derulată de „mai multe mijloace de informare în masă”, „referitoare la un dosar aflat în faza de judecată” în care este inclus şi numele lui Dan Voiculescu.
El dă exemplul unui cotidian care a publicat în ediţia scrisă, dar şi online, în intervalul 15 ianuarie – 4 februarie 2013, „peste 80 de articole referitoare la acest dosar”.
„În toate aceste intervenţii s-au prezentat repetitiv şi tendenţios date parţiale din dosar (exclusiv poziţia uneia dintre părţi – DNA), inducând opiniei publice şi magistraţilor un anumit sens în care ar trebui evaluată şi judecată cauza”, precizează Dan Voiculescu pe blog.
„Deşi am fost direct vizat de această campanie denigratoare, am refuzat categoric să comentez pe marginea conţinutului dosarului şi nu am prezentat public nici măcar documente obiective, de importanţă fundamentală, precum expertiza solicitată de instanţă care consemnează că nu există niciun prejudiciu în dosarul supus judecăţii.
În aceste condiţii, dincolo de situaţia punctuală a unui dosar în care deficitul de imagine cauzat de abordările partizane menţionate este deja creat, solicit Consiliului Superior al Magistraturii să adopte o poziţie oficială referitoare la criteriile pe care toate instituţiile de presă ar trebui să le asume atunci când se referă la dosare aflate în stare de judecată, respectând evident libertatea presei şi dreptul publicului la o informare corectă şi completă.
Vă propun să evaluaţi obiectiv această solicitare, dincolo de orice potenţiale raportări subiective la temă sau la persoanele implicate.
Consider că acest demers, care ar răspunde şi preocupărilor Comisiei Europene, ar fi deosebit de util pentru magistraţi şi justiţiabili, consolidând încrederea în actul de justiţie”, îşi încheie Dan Voiculescu scrisoarea deschisă.
Context
La începutul săptămânii trecute, Dan Voiculescu a demisionat din Senat, la numai şase zile de la depunerea jurământului. El a susţinut că renunţă la imunitate pentru ca instanţa să îl poată judeca în dosarul „ Institutul pentru Cercetări Alimentare”, în care este acuzat de un prejudiciu de peste 60 de milioane de euro.
Însă parlamentarii nu au imunitate pentru trimiterea în judecată. Odată cu pierderea calităţii de demnitar, procesul se va muta de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tribunalul Bucureşti, unde a mai fost transferat şi în vară, când Dan Voiculescu a demisionat din vechiul Legislativ. După realegerea lui în Senat, dosarul tocmai se mutase de la Tribunal la Curtea Supremă. Dacă ar candida din nou pentru postul vacant şi ar fi ales, dosarul penal va continua naveta între instanţe.
Pe aceeaşi temă: Antonescu: O candidatură a lui Voiculescu ar fi ilogică
Dan Voiculescu demisionează iar din Senat
Dosarul lui Dan Voiculescu, amânat din motive procedurale la instanţa supremă
Demisiile repetate din Parlament, o formă de imunitate