Actualizare 10.10. Sentința ar urma să fie pronunțată în jurul orei 14.00 și nu este definitivă.
În cazul lui Dan Voiculescu, pedeapsa poate ajunge până la 12 ani de închisoare pentru spălare de bani. Fondatorul Partidului Conservator suţine că este victima unui proces politic şi că nu există probe împotriva sa.
„În dosarul de care vorbim noi nu sunt probe nici directe nici indirecte, nici mărturii, nici declaraţii, nici măcar indicii că aş fi fost implicat în vreun fel în această privatizare”, spunea Dan Voiculescu.
Apărătorii acestuia au susţinut că faptele de care este acuzat clientul lor s-au prescris. Dan Voiculescu a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni: folosirea influenţei sale de lider de partid pentru a obţine foloase şi pentru spălare de bani.
Pentru prima faptă ar fi încetat deja răspunderea penală, iar a doua ar urma să se prescrie în 2015. Instanţa va decide dacă pentru prima infracţiune s-a împlinit termenul de prescripţie.
Judecarea dosarului a bătut pasul pe loc şi din cauza demisiilor repetate ale lui Dan Vociulescu din Senat. Primul dosar al lui Dan Voiculescu a fost trimis în instanţă la sfârşitul anului 2008, iar de atunci a fost mutat de trei ori, de la tribunal la instanţa supremă şi înapoi, după ce fondatorul PC a renunţat la mandatul de parlamentar.
Statul a fost prejudiciat cu 60 de milioane de euro
Dan Voiculescu este acuzat de procurorii DNA că ar fi cumpărat, cu doar puţin peste 100.000 de euro, mai bine de trei hectare şi jumătate de teren care aparţineau Institutului de Cercetari Alimentare. Preţul plătit de societatea lui Dan Voiculescu, spun procurorii DNA, ar fi fost de 75 de ori mai mic decât cel real.
Prejudiciul creat statului depăşeşte 60 de milioane de euro, iar ministerul agriculturii s-a constituit parte civilă în dosar.