La ieșirea de la audieri, ministrul a dezvăluit că a fost înaintată către compania Bechtel o solicitare oficială pentru a pune la dispoziția autorităților române contractul original.
FOTO: MEDIAFAX
Ministrul a confirmat jurnaliștilor că a fost chemat în legătură cu plângerea depusă pentru dispariția contractului. „M-au chemat pentru plângerea pe care am depus-o eu cu Bechtel, să lămurim exact documentele”, a declarat Dan Șova. El a precizat că este vorba despre documente legate de corespondența pe care ministerul său a purtat-o cu alte ministere și instituții pe tema contractului original cu Bechtel.
Dan Șova a mai spus că nu i s-a cerut să dea declarații, ci doar să pună la dispoziție documentele respective. Este vorba despre corespondența pe care a purtat-o cu Ministerul Transporturilor și cu CNADNR.
Ministrul marilor proiecte a mai spus că, în mod normal, contractul se afla în custodia Ministerului Transporturilor și îi roagă pe procurori să stabilească cine e persoana vinovată pentru pierderea contractului.
El a arătat că există două exemplare originale, unul la Ministerul Transporturilor, celălalt la Bechtel, iar Corpul de Control a înaintat în urmă cu trei săptămâni o cerere oficială către Bechtel - și în România, și în SUA - pentru a pune la dispoziție exemplarul companiei americane.
În cazul în care nu se reușește găsirea contractului până la 1 septembrie, Dan Șova a spus că se va adresa Tribunalului București pentru refacerea înscrisurilor obținute. „Vom angaja avocați să se ocupe de asta”, a spus ministrul invocând dificultatea generată de faptul că documentul original nu a fost este desecretizat.
Saga unui contract pierdut
Săptămâna trecută, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Dan Şova, a depus la DNA plângerea penală pentru neglijenţă în serviciu privind protecţia informaţiilor clasificate. Plângerea nu este, însă, îndreptată împotriva unei persoane anume. Cu toate acestea, în plângere se arată că dispariţia contractului cu Bechtel poate aduce statului pagube de peste un milion de euro. Specialiştii spun însă că nu se poate calcula un prejudiciu doar pentru că nu există contractul original.
Dispariţia contractului a fost semnalată de ministrul delegat Dan Şova în urmă cu o lună, la Digi24, când a declarat că rezilierea contractului, încheiată la sfârșitul lunii mai, s-a făcut pe o copie legalizată.