Curtea de Conturi a sesizat DNA în legătură cu băncile de locuințe ale Raiffeisen și BCR

Data actualizării: Data publicării:
curtea de conturi

Curtea de Conturi a sesizat DNA în legătură cu activitatea băncilor pentru locuințe ale Raiffeisen și BCR și împotriva Ministerului Dezvoltării, pe care le acuză de un prejudiciu total de 384 milioane lei în derularea sistemului de economisire-creditare susţinut de către stat, arată un document al Curţii de Conturi, citat de News.ro.

curtea de conturi 1

Sesizarea a fost făcută în luna iunie, după ce, în 2015, două echipe diferite ale Curţii de Conturi au făcut controale la cele două bănci pentru locuinţe de pe piaţă.

Primul control, desfăşurat la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, a fost încheiat prin procesul verbal din 18 septembrie 2015, în timp ce controlul de la cealaltă bancă, BCR Banca pentru Locuinţe, a fost încheiat prin procesul verbal din 26 octombrie 2015.

Controlul pe aceeaşi temă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-a încheiat cu procesul verbal din 3 noiembrie 2015, arată documentul Curţii de Conturi.

Potrivit proceselor verbale, Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 268,78 milioane lei la BCR Banca pentru Locuinţe, de 59,97 milioane lei la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi de 55,09 milioane lei la Ministerul Dezvoltării, valoarea totală a prejudiciilor din acest caz fiind de 383,8 milioane lei (85,3 milioane euro, la cursul actual), potrivti Curţii de Conturi.

Raportul mai arată: “s-a constatat acordarea nelegală a primei de stat pentru clienţi persoane fizice - copii minori (cu vârsta sub 18 ani) care nu erau îndreptăţiţi să primească această primă de stat, prin acordarea de contracte de economisire-creditare cu părinţii acestora în calitate de reprezentanţi legali”.

În urma acestor controale, activitatea celor două bănci pentru locuințe a fost suspendată.

Pe baza acestor acuzaţii, Curtea de Conturi a sesizat DNA, prin adresa 40495 din 8 iunie 2016.

Potrivit datelor Curţii de Conturi, instituţia a făcut 35 de sesizări la procurorii DNA sau la alte parchete doar în primele şapte luni din acest an, pentru prejudicii de peste 500.000 euro.

Reprezentanţii băncilor pentru locuinţe se apără făcând referire la OUG 99/2006, care stă la baza sistemului de economisire-creditare din România, şi care prevede, la articolul 311, că „fiecare client, persoană fizică cu cetăţenia română şi cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire-creditare încheiat cu o bancă de economisire şi creditare în domeniul locativ”.

De altfel, deciziile Curţii de Conturi au fost contestate în instanţă, dar sunt executorii.

Curtea de Conturi atrage atenţia, în primul rând, asupra ratei de succes foarte reduse, adică a numărului de contracte de credit pentru cumpărarea de locuinţe sau pentru modernizarea caselor contractate după perioada minimă de cinci ani de economisire.

Potrivit raportului Curţii de Conturi, la BCR Banca pentru Locuinţe, doar 2.836 de credite au fost solicitate de către clienţi la finalul perioadei de economisire, deşi banca a raportat 184.479 de contracte închise, ceea ce înseamnă, concluzionează inspectorii Curţii de Conturi, o rată de succes de 1,53%.

În cazul Raiffeisen BpL, „rata de succes” este ceva mai mare, de 3,77%, adică au fost acordate 5.264 de credite la 139.537 contracte închise.

România are două bănci pentru locuinţe, BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, apărute după ce legislaţia românească a introdus o primă pentru economisire care stă la baza sistemului importat din mediul german.

Mai exact, statul plăteşte 25% din suma economisită în anul precedent de către client, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 250 euro, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire.

Sistemul funcţinează în actuala formă de circa zece ani, în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 99/2006.

La finalul anului 2015, BCR Banca pentru Locuinţe avea active de 3,07 miliarde lei, iar Raiffeisen Banca pentru Locuinţe active de 676 milioane lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Banca a respectat mereu și va respecta legea de funcționare a sistemului de economisire-creditare în scop locativ. Suntem în proces de a demonstra aceasta în justiție. Am acționat în instanță Curtea de Conturi a României pentru interpretarea proprie, pe care o considerăm fără legătură cu legea”, arată reprezentanții BCR într-un răspuns pentru HotNews.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...