Cererea DNA a fost invocată în dosarul omului de afaceri Gruia Stoica. Patronul GFR este în arest la domiciliu de aproape un an.
La începutul lunii, o primă instanţă l-a condamnat pe Gruia Stoica la patru ani de închisoare cu executare. Dacă decizia rămâne definitivă şi după încă un an de proces, omul de afaceri deja şi-a ispăşit jumătate de pedeapsă. DNA a susţinut că zilele de arest la domiciliu nu ar trebui scăzute integral din pedeapsă, însă CCR nu a fost de acord.
„Curtea apreciază că eventuala diferență de confort sau regim între diferitele locații (privative de libertate) nu este o condiție a stabilirii dacă măsura respectivă este sau nu o măsură privativă de libertate”, se arată în motivarea deciziei Curţii.
Membrii CCR explică, totodată, că practica există şi în alte state. Astfel, în Bulgaria o zi de arest la domiciliu este considerată o zi de închisoare, la fel ca în Letonia. Pe de altă parte, în Ungaria o zi de închisoare este echivalentă cu patru zile de arest la domiciliu.
În ultimul an, de la introducerea în legislaţia românească a arestului la domiciliu, peste 100 de persoane au primit această măsură. Unii dintre politicienii care au trecut prin arest au criticat aspru condiţiile de detenţie.