Cum explică procurorul Dan Voinea, care a anchetat Mineriada, lipsa condamnărilor

Data publicării:
dan voinea procuror militar

Procurorul militar Dan Voinea, cel care la în anii 90 a conexat dosarele deschise cu privire la evenimentele din 13 - 15 iunie 1990, a fost prezent în studioul Digi24, unde a detaliat, în direct, traseul cauzelor instrumentate și a încercat să explice de ce nu există nicio condamnare în aceste cauze, la 23 de ani de la derularea violențelor din Capitală. Alături de Dan Voinea, în platoul știrilor Digi24 a fost prezent și Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne și al Apărării.

Situația la zi, după 23 de ani

Oficial, nu există vinovaţi. Faptele s-au prescris, iar vinovaţii nu au fost niciodată traşi la răspundere. Procurorii au făcut audieri, au strâns probe, dar timp de 20 de ani nu s-a întâmplat nimic. Din 1990 până în anul 1997, anchetele pentru împuşcarea unor persoane în noaptea de 13-14 iunie 1990 au fost coordonate de Parchetul Tribunalului Bucureşti, care a clasat dosarele.

Zece ani mai tarziu, procurorul Dan Voinea a răsturnat soluţiile anterioare şi a decis începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu, Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu. Cu câteva luni înainte de momentul trimiterii dosarului la judecător, Dan Voinea a fost înlăturat din echipa ce ancheta cazul, fiind totodată cercetat disciplinar pentru modul „defectuos” în care a făcut a condus cercetările. S-a pensionat însă înainte ca CSM să îi fixeze pedeapsa.

Prin rezoluția din 17 iunie 2009, Parchetul General a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul multor nume sonore din timpul acelor evenimente, printre care și Ion Iliescu.

Traseul dosarelor, explicat de Dan Voinea

Procurorul militar Dan Voinea a precizat că este vorba de două dosare pe care le-a instrumentat referitoare la evenimentele din iunie 1990: unul care privea cei șase morți din data de 13 iunie 1990 și unul care privea cele peste o mie de persoane reținute la Măgurele și la Băneasa.

„Primul dosar a fost trimis în judecată de mine în anul 2000. Era vorba de fostul ministru de interne Mihai Chițac, un alt general, Andrița (Gheorghe Andreița – n.r.), încă doi ofițeri superiori din cadrul Ministerului Apărării Naționale”, a detaliat Dan Voinea.

Întrebat de ce a durat zece ani pentru ca acest dosar să fie trimis în instanță, procurorul a explicat: „Până la venirea domnului Emil Constantinescu, aceste dosare erau răspândite la secțiile de poliție din Capitală și la parchetele locale. Nu a existat de la început un dosar unitar cu privire la evenimente din 13 – 15 iunie. În momentul în care domnul președinte Emil Constantinescu a promis adevărul despre mineriade, am solicitat de la toate parchetele și de la secțiile de poliție dosarele pe care le aveau în lucru, dar în care nu se făcuse nimic, și le-am conexat și au ieșit două dosare: unul al celor uciși și unul al celor reținuți ilegal. Primul a plecat în instanță, cel de-al doilea, cu cei lipsiți de libertate în mod ilegal și care au avut parte de tortură, am avut chiar și femei violate, la Măgurele, acest dosar foarte important, pentru că era aici vorba și de atacarea sediilor partidelor istorice, PNL, PNȚCD, atacarea liderilor acestor partide, despre pagube materiale imense... și în final nimic”, a afirmat Dan Voinea.

Contre și acuzații în direct

În acest context, Constantin Dudu Ionescu l-a acuzat în direct pe procurorul Dan Voinea că poartă o parte de vină pentru tergiversarea acestui dosar.

În replică, procurorul s-a apărat, spunând că fostul ministru greșește și acum, la fel ca și în acei ani, când l-ar fi amenințat.

Constantin Dudu Ionescu: „Și domnul procuror are o parte de vină, a tergiversat și domnia sa, ați tergiversat și dvs. o perioadă...”

Dan Voinea: „Greșiți profund, domnule Ionescu.”

Constantin Dudu Ionescu: „Poate că greșesc, dar și dvs. ați făcut o împărțire a dosarelor într-o așa manieră încât să fie... Poate că greșesc, eu știu?”

Dan Voinea: „Greșiți foarte mult și ați greșit și atunci. Îmi aduc aminte, erați ministrul Apărării și am venit la dvs., m-ați chemat și m-ați amenințat în legătură cu aceste dosare...”

Constantin Dudu Ionescu: „Când v-am chemat?”

Dan Voinea: „Da, m-ați chemat la sediul Ministerului Apărării Naționale și mi-ați spus că desființați parchetele militare și să vă prezint o situație a acestor parchete și dacă mai sunt în Europa parchete militare. A fost o intimidare, o încercare de intimidare pe care dânsul a ... era ministrul Apărării.”

Constantin Dudu Ionescu: „Mai sunt în Europa în altă parte parchete militare?”

Dan Voinea: „Și de atunci nu m-am mai dus la Ministerul Apărării...”

Constantin Dudu Ionescu: „Nu știu nimic, probabil își amintește dânsul, ca ministru al Apărării nu a avut discuția asta cu mine.”

Dan Voinea: „Am avut-o, nu recunoaște dânsul.”

Dan Voinea: „Este posibilă continuarea anchetei”

Procurorul a detaliat traseul celor două dosare instrumentate.

Primul dosar, care îi viza pe cei șase uciși, a fost început în 1998 și trimis la instanța supremă în 2000. În 2003, Înalta Curte l-a retrimis procurorilor, ajungând repartizat altui procuror.

Cel care îi privea pe cei lipsiți de libertate, a fost început în 2005, dat în lucru de procurorul general Ilie Botoș, după cum a afirmat Dan Voinea.

În acest dosar, Dan Voinea l-a pus sub învinuire pe Ion Iliescu, iar rezoluția de începere a urmăririi penale e din anul 2005.

Rugat să comenteze faptul că procurorul general, care a întors decizia de punere sub învinuire a lui Ion Iliescu, care i-a reproșat că, deși a făcut făcut demersurile pentru punerea sub învinuire în septembrie 2005, abia în mai 2006 l-a informat cu privire la învinuiri, Dan Voinea a explicat că nu era obligat de lege la acea dată să comunice părții învinuite acest lucru.

Procurorul militar a ținut să sublinieze că nu este responsabil pentru tergiversarea acestui dosar, la care a lucrat începând cu anul 2005, an până la care a stat la parchetul de pe lângă curtea militară de apel, și nu a plecat la instanță pentru că în anul 2008, printr-o decizie a Curții Constituționale, dosarul a fost declinat la parchetele civile.

„Lucrurile au fost tergiversate în asemenea măsură, încât timpul trece, caravana trece”, a comentat Constantin Dudu Ionescu.

Întrebat cine este însă responsabil de tergiversarea acestui dosar, Dan Voinea a reluat faptul că până în 1996 nu s-a ocupat nimeni de acest dosar, la care nu mai lucrează din 2008.

„Eu, între 1998 și 2008 am făcut dosarul cu morții și în 2000 l-am trimis în instanță. A fost întors de la curte ca să se stabilească, să se facă o nouă cercetare pe Calea Victoriei, că glonțul nu a intrat direct în victimă, ci că a venit prin ricoșeu, și să se facă o nouă cercetare la fața locului. (...) Dosarul a fost rezolvat prin actele medico-legale, prin care rezultă că cele patru victime au fost împușcate în spate și gloanțele nu au venit prin ricoșeu, dar instanța a dat această restituire”, a detaliat Dan Voinea.

Întrebat dacă vede vreun viitor al acestor dosare, fostul ministru Constantin Dudu Ionescu a spus că ar dori să vadă un viitor, „în așa fel încât parchetul și magistratura în întregul ei să-și dea seama că nu mai depind sub nicio formă de puterea politică, acest tip de atitudine ar fi excepțional pentru ce se întâmplă în România în acest moment”.

La întrebarea „Este posibilă continuarea anchetei în legătură cu Mineriada, faptele nu s-au prescris?”, procurorul Dan Voinea a răspuns pozitiv. „Este posibilă. Una din încadrările juridice în acest dosar este la infracțiuni contra păcii și omenirii, pentru că și CEDO a spus că aceste victime au căzut sub puterea adversarului politic, deci nu sunt victime de drept comun.”

„Noi am pus problema asta de când am început urmărirea penală, am început urmărirea penală și pentru infracțiuni contra păcii și omenirii. Nu a ajuns dosarul la instanță. Dosarul este gata, s-au făcut, s-a stabilit inclusiv prejudiciul prin venirea a 10.000 de mineri din Valea Jiului, ce prejudiciu s-a creat economiei naționale, la nivelul Ministerului de Interne”, a conchis Dan Voinea.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...