„Agenția Națională de Integritate nu susține propunerea legislativă privind interpretarea art. 38 alin. 11 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, întrucât intervenția legislativă nu este necesară, în acord cu principiul aplicării în timp a legii civile, modificările propuse fiind în totală contradicție cu dispozițiile art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003 și ale art. 301 din Codul Penal – prevederi care reglementează conflictul de interese în materie administrativă și penală”, se arată într-un comunicat postat de Agenţie pe site-ul propriu.
Reacţia ANI vine la câteva zile după ce trei deputaţi (doi de la PSD şi unul de la UDMR) au depus un proiect de lege care, în esenţă, urmăreşte dezincriminarea conflictului de interese pentru demnitarii care şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare, până în anul 2013. „Textul propus este de natură să excludă parlamentarii de la aplicarea sancțiunilor pentru conflictul de interese, prin eliminarea situațiilor de conflict de interese pentru pentru perioada 2003-2013”, arată, în acest sens, ANI. „Opinăm faptul că definiția conflictului de interese cuprinsă în art. 70 din Legea nr.161/2003 este suficient de clară, precisă și necondiționată de adoptarea altor reglementări, subsecvente, pentru diferite categorii de demnități și funcții publice”, mai explică reprezentanţii Agenţiei.
Între anii 2011 şi 2015, ANI a constatat 56 de cazuri de conflicte de interese de natură administrativă, în rândul senatorilor şi deputaţilor, dintre ele 22 fiind câştigate definitiv şi irevocabil de Agenţie, unul fiind infirmat de instanţă, iar restul aflându-se pe rol.
În acelaşi interval, ANI a constatat existenţa a 26 de cazuri de conflicte de interese de natură penală. Dintre ele,18 s-au soldat cu sentinţe de închisoare cu suspendare, trei cu amendă administrativă, iar cinci sunt în continuare pe rol.
AICI, punctul de vedere integral al ANI.