Cum a motivat instanța prima decizie de condamnare pentru ultraj în perioada stării de urgență

Data actualizării: Data publicării:
Wooden gavel and books on wooden table
FOTO: Getty Images

A apărut motivarea primei condamnări din România în criza COVID-19. Un bărbat din Cluj-Napoca a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, după ce a tușit intenționat către un polițist local, căruia i-a spus că e bolnav de COVID-19.

Bărbatul a fost condamnat după ce a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca pentru fapta săvârșită în 28 martie.

În cuprinsul acordului, s-a stabilit ca bărbatul să primească o pedeapsă de 6 luni închisoare cu suspendare, stabilindu-se un termen de supraveghere de 2 ani.

De asemenea, bărbatul a fost de acord să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Cluj-Napoca sau Primăria comunei Baciu.

În motivarea deciziei, judecătorii au subliniat că a fost vorba de o faptă de ultraj contra unui polițist local care lucra în prima linie alături de poliția națională în perioada stării de urgență.

Testele medicale făcute au indicat faptul că bărbatul nu avea coronavirus.

Acest lucru însă nu l-a absolvit de vină.

Judecătorii au reținut încă că bărbatul era băut și nu avea antecedente penale, justificând astfel că este suficientă suspendarea pedepsei.

De asemenea, instanța a apreciat că bărbatul și-a recunoscut fapta.

Fapta de care fusese acuzat bărbatul

"În dosarul penal cu nr. 2028/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, între procuror şi inculpatul B.I. s-a încheiat, la data de 10.04.2020, un acord de recunoaştere a vinovăţiei privind comiterea de către acesta din urmă a infracţiunii de ultraj, constând în aceea că, la data de 28.03.2020, în jurul orei 23,30, în timp ce poliţistul local B.I.G. încerca să împiedice plecarea sa din UPU Cluj-Napoca, inculpatul B.I. l-a ameninţat pe acesta cu transmiterea bolii infectocontagioase COVID-19, prin tuşirea intenţionată, după înlăturarea măştii de protecţie, în direcţia feţei poliţistul local, de la o distanţă de aproximativ 1 - 2 m, cauzându-i, astfel, o stare de temere acestuia din urmă, motiv pentru care s-a oprit şi s-a retras uşor în spate", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri