Anca Jurma a anunțat la CSM că renunță să mai fie șef interimar la DNA
Data actualizării: Data publicării:
Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii urmau să decidă luni asupra numirii provizorii a unui procuror-şef interimar la Direcţia Naţională Anticorupţie. Perioada de 6 luni de interimat a Ancăi Jurma expiră marți, iar în discuţie se afla prelungirea acesteia. Numai că Anca Jurma a anunțat în CSM că nu mai dorește să fie șef interimar al DNA. Prin urmare, la Direcția Națională Anticorupție urmează să fie numit un alt interimar, a anunțat ministrul justiției, Tudorel Toader la ieșirea de la ședința CSM. El a precizat că stabilirea unei noi propuneri pentru conducerea interimară DNA se va stabili într-o ședință ulterioară a CSM.
ACTUALIZARE. „În timpul ședinței, în timpul deliberărilor, la secție s-a primit o declarație din partea doamnei Jurma prin care renunță la consimțământul prealabil acordat și în acest caz, secția de procurori a CSM nu avea decât să ia act de voința dânsei, de retragere a consimțământului acordului și vom vedea ce va decide secția la o ședință următoare”, a declarat ministrul de justiție, Tudorel Toader.
Procurorul Anca Jurma a renunţat astfel la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) chiar în ziua în care secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii trebuia să discute propunerea de prelungire a delegării sale la conducerea DNA.
Cum mandatul ei expiră de la 9 ianuarie, cel mai probabil peste două zile Direcția Națională Anticorupție nu va mai avea nici măcar o conducere interimară. CSM ar urma să se reunească cel mai devreme abia săptămâna viitoare. În aceste condiții, conducerea DNA va fi preluată de unul dintre procurorii-șefi adjuncți ai instituției anticorupție.
O decizie de prelungire a delegării Ancăi Jurma fusese amânată la finalul anului trecut, după ce în presă a apărut înregistrarea unei discuţii dintre procurorul-şef interimar al DNA şi o subalternă. Cele două vorbeau despre o stare generală de demobilizare în parchetul anticorupţie. Anca Jurma a precizat că discuţia a fost despre găsirea unor căi de revitalizare a activităţii. A spus şi că nu i-a fost cerut acordul pentru ca această discuție să fie înregistrată.
Recent, a apărut o altă înregistrare, de data aceasta a unei discuţii care ar fi avut loc între procurori ai DNA Oradea. Aceştia vorbeau, la începutul anului trecut, despre urmărirea penală a unui judecător. Secţia specială pentru magistraţi a deschis un dosar, în acest ultim caz.
Secţia pentru procurori a CSM se reuneşte în şedinţă luni, de la ora 13:00, iar pe ordinea de zi publicată se regăsesc mai multe note ale Direcţiei resurse umane şi organizare, care vizează eliberări sau menţineri în funcţie, dar şi delegări sau prelungire a unor delegări în funcţie. Între acestea se află şi Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind propunerea de delegare în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a procurorului Anca Jurma.
Anca Jurma a preluat în 12 iulie 2018 mandatul de procuror-şef interimar al DNA, după ce Laura Codruța Kovesi a fost demisă de președinte, ca urmare a deciziei în acest sens pronunțate de Curtea Constituțională.