Consiliul Superior al Magistraturii confirmă existența proiectului de modificare a Codului penal, proiect pe care Ministerul Justiției anunța astăzi că „nu mai este interesat” să-l susțină.
Este vorba de proiectul care copiază, aproape în totalitate, Ordonanța 13, relatează Digi24.
CSM arată că nu a primit niciun anunț privitor la renunțarea la acest proiect, așa că el își continuă parcursul. Proiectul a fost transmis tuturor instanțelor și parchetelor din România, iar acestea trebuie să trimită consiliului un punct de vedere până pe 10 februarie.
Ministerul Justiţiei anunța însă, în această după-amiază, că „nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, susţinând că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative. Anunţul este făcut la câteva ore după ce ministrul Justiţiei, Florin Iordache, spunea că MJ eleborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni şi va rămâne în consultare publică 30 de zile.
Ministrul Florin Iordache s-a ferit să facă declarații jurnaliștilor pe această temă.
Comunicatul CSM:
În cursul dimineţii de azi, 6 februarie 2017, la Consiliul Superior al Magistraturii au fost primite, în vederea avizării, de la Ministerul Justiţiei, următoarele proiecte de acte normative:
- Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală
- Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru abrogarea OUG nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală elaborat de Ministerul Justiţiei a fost comunicat pentru analiză şi consultare tuturor instanţelor şi parchetelor din România.
Punctele de vedere ale entităţilor menţionate vor fi transmise Consiliului până la data de 10 februarie 2017, în vederea centralizării şi sintetizării, urmând ca acestea, împreună cu punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios din cadrul Consiliului să fie analizate până cel mai târziu la data de 15 februarie 2017 în cadrul unei şedinţe a Comisiei nr.1 – „Legislaţie şi cooperare interinstituţională”, anterior dezbaterii Plenului Consiliului.
În ceea ce priveşte solicitarea Ministerului Justiţei privind avizarea Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru abrogarea OUG nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală, aceasta face obiectul ordinii de zi a şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 7 februarie 2017.