Judecătoarele Liliana Bădescu, Veronica Cîrstoiu și Dumitrița Piciarcă, de la Curtea de Apel București, au scăpat azi de sancțiuni, în urma deciziei Secției pentru judecători în materie disciplinară, care a respins astfel acțiunea cerută de Inspecția Judiciară pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență” prin „nesocotirea din culpă în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil a normelor de procesual” în cazul deciziei din dosarul lui Dinel Staicu.
„În şedinţa din data de 4 decembrie 2012, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, cu majoritate de voturi, ca neîntemeiată, acţiunea disciplinară formulată de Comisia de disciplină pentru judecători împotriva doamnelor Bădescu Liliana, Cîrstoiu Veronica şi Piciarcă Dumitriţa, judecători în cadrul Curţii de Apel Bucureşti. Hotărârea poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se araă în comunicatul CSMde marți.
Audiate de DNA
Acțiunea vine ca urmare a sesizării Inspecției Judiciare formulată de Direcția Națională Anticorupție, care le-a acuzat pe cele trei judecătoare prin decizia luată în cazul lui Dinel Staicu în februarie 2012 l-ar fi favorizat pe omul de afaceri, anulând executarea unei pedepse penale administrată acestuia de o instanță inferioară.
Cele trei judecătoare au fost audiate de DNA pe parcursul lunii aprilie, dar la începutul lunii august au fost scoase de sub urmărire penală.
În 10 aprilie, trei judecătoare de la Curtea de Apel București au fost chemate la audieride procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Anchetatorii au vrut să afle de ce au anulat condamnarea lui Dinel Staicu la șapte ani de închisoare.
Dinel Nuţu, fost Staicu, a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare în aprilie 2011. A fost decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care fostul director general al SIF Oltenia a fost acuzat de fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.
Aproape un an mai târziu, pe 23 februarie 2012, condamnarea a fost anulată tot de Curtea de Apel Bucureşti, după ce avocaţii au invocat decizii anterioare ale procurorilor şi judecătorilor craioveni, care au considerat că Dinel Nuţu nu se face vinovat de prejudicierea cu peste nouă milioane de euro a Băncii Internaţionale a Religiilor. Dinel Nuţu fusese judecat pentru complicitate la abuz în serviciu.
Ulterior, în 24 februarie, Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a sesizat cu privire la situaţia care a condus la anularea hotărârii de condamnare definitivă a lui Dinel Staicu.
„Azi, 24.02.2012, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu cu privire la aspectele apărute în mass-media în legătură cu decizia Curţii de Apel Bucureşti de a anula executarea condamnării la şapte ani de închisoare primită de Dinel Nuţu, fost Staicu, în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). În raport de conţinutul articolelor de presă, Serviciul de inspecţie judiciară pentru judecători urmează a efectua verificări prealabile”, se arăta în comunicatul de la acea vreme.
Şi-a schimbat identitatea
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la şapte ani de închisoare cu executare, instanţa reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Capitalei. Omul de afaceri a fost de negăsit, astfel că instanţa de executare a pedepsei l-a dat în urmărire naţională pe vechiul nume.
Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal de la 1 aprilie 2011, când omul de afaceri şi-a ridicat noua carte de identitate. Autorităţile au fost informate de această schimbare două zile mai târziu, după ce jurnaliştii au cerut informaţii de la Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date.
În 7 aprilie 2011, Dinel Nuţu a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare. Dinel Nuţu a fost prins în seara de 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, şi a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.
Potrivit procurorilor anticorupţie, din banii obţinuţi fraudulos de la BIR Staicu a cumpărat acţiuni la SIF Oltenia, în valoare de peste un milion de euro, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. Staicu a fost numit în conducerea SIF Oltenia în 2006, înlocuindu-l în funcţia de preşedinte-director general pe Vasile Şalapa.
În arest într-un alt dosar
Dinel Staicu este în arest, în urma condamnării într-un alt dosar în care este acuzat de prejudicierea companiei Transgaz Mediaş. În 14 mai, Tribunalul București a admis recursul procurorilor la decizia Judecătoriei Sectorului 2 de eliberare pe cauţiune a lui Dinel Nuţu, fost Staicu şi a dispus restituirea cauţiunii.
Cauţiunea de 500.000 de euro depusă pentru eliberarea lui Dinel Staicu nu oferă garanţii că acesta se va supune obligaţiilor impuse de instanţă, deoarece banii nu sunt „munciţi de el”, fiind depuşi de Asociaţia Creştin Ortodoxă, a declarat azi procurorul, la recursul de la Tribunalul Bucureşti.
Judecătoria Sectorului 2 a admis atunci cererea lui Dinel Staicu de punere în libertate contra sumei de 500.000 de euro, sumă pe care acesta a şi plătit-o. Decizia a fost însă atacată cu recurs de procurorii DNA.