Marius Tudose, preşedintele CSM: Este îngrijorător faptul că au fost trimişi în judecată minori pentru infracţiunea de omor. Asta mi-a sărit în ochi. Practic s-a dublat procentul.
În total au fost 21 de crime pentru care au fost acuzați adolescenţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani. În multe dintre cazuri, victimele erau părinţii şi bunicii suspecţilor.
Daniel David, psiholog: Cauzele sunt diferite. Unele sunt emoționale şi aici ne referim la cazul unor fapte penale comise din iubire, dragoste, emoție. Altele sunt instrumentale, când ești foarte sărac, când nu ai acoperite nevoile de bază.
Robert Cazanciuc, ministrul Justiției: Este în primul rând o problemă de educaţie. Este o problemă de reintegrare pentru că dacă am merge pe cauzele în care minorii ajung să facă fapte grave o să vedem că ajung tot la familii, la organizarea sau dezorganizarea unor familii. Tot la chestiuni sociale. Aici mai sunt foarte multe lucruri de făcut.
Dublarea numărului de crime comise de adolescenți este doar vârful icebergului. Potrivit cifrelor oficiale, prezentate de procurorul general, a crescut semnificativ, anul trecut, şi numărul de cazuri de violenţă în familie.
Tiberiu Niţu, procurorul general al României: Atrage atenţia numărul mare de infracţiuni grave comise între membrii familiei: omor, viol, loviri sau vătămare corporală. Se impun strategii şi acţiuni de prevenire.
Daniel David, psiholog: Un factor favorizant general poate să fie legat de scăderea controlului şi autorităţii şcolii şi familiei. Mai ales în cazul unor familii în care unul din părinţi este plecat în străinătate.
De un an, Codul Penal din România nu mai prevede închisoarea pentru minorii care comit fapte penale. Toate penitenciarele destinate lor au fost transformate în centre de reeducare, unde sunt trimişi inclusiv cei condamnaţi pentru omor, tâlhării sau alte infracţiuni grave.