Doar 13 judeţe din România se pot lăuda cu un sistem lipsit de pete negre. În restul ţării putem contabiliza cel puţin un dosar penal în care sunt implicaţi judecători, procurori sau poliţişti, unii dintre ei cu funcţii de conducere. În ceea ce îi priveşte pe magistraţi, în cele mai multe ocazii şi-au vândut deciziile, uneori pentru beneficii derizorii. Iar poliţiştii au fost inculpaţi, în cele mai multe cazuri, pentru luare de mită sau favorizarea unor reţele infracţionale.
În Capitală s-au înregistrat cele mai multe cazuri de corupţie în sistemul judiciar. În urmă cu o lună, un procuror-şef din Parchetul Generala fost arestat pentru favorizarea unei reţele de evaziune fiscală care a prejudiciat statul român cu peste 50 de milioane de euro. Trei judecătoare - două de la Tribunal şi una de la Curtea de Apel - sunt acum în arest pentru că şi-ar fi vândut sentinţele pentru zeci de mii de euro, în favoarea omului de afaceri Dinel Staicu. Un caz cel puţin spectaculos a fost la Parchetul Buftea, acolo unde fosta şefă a fost trimisă în judecată pentru că ar fi luat mită... câteva pachete de ţigări.
Criminalitatea din trei judeţe, Alba, Hunedoara şi Sibiu, trebuia combătută de fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu. El este acum în arest, pentru favorizarea mai multor reţele de crimă organizată. Poliţistul acuză însă că este victima colegilor din sistem.
Trei dosare penale care vizează poliţişti sunt înregistrate în Constanţa. Trei ofiţeri de la Brigada de Combatere a Criminalităţii organizate sunt cercetaţi pentru vătămare corporală, dar şi pentru fapte de corupţie. Un alt comisar-şef din judeţ are, la rândul său, dosar de trafic de influenţă.