Plaja din Năvodari este una dintre cele mai generoase, ca mărime, de la malul Mării Negre. În unele locuri, porţiunea de nisip atinge chiar şi 150 de metri. Tocmai aici vor să construiască autorităţile locale noua faleză. O zonă plină de buruieni va dispărea odată cu finalizarea construcției falezei. Vor apărea, în schimb, fântâni arteziene sau puncte de observație.
În plus, pe faleză ar urma fie ridicate construcţii înalte de mai multe etaje: centre comerciale sau chiar blocuri de locuinţe. Faleza va porni de la Digul de Sud și se va întinde pe 6 km, până aproape de granița cu stațiunea Mamaia.
Proiectul a fost depus încă de acum doi ani la Ministerul Dezvoltării pentru aprobare. Abia acum au aflat însă reprezentanţii patronatelor din turism, care se opun.
„Se limitează plaja. Plaja este restrânsă la numai 60 de metri. (...) Noi trebuie să vedem de unde s-au măsurat aceşti 60 de metri pentru că apa în Marea Neagră urcă în luna octombrie cu 30- 40 de centimetri faţă de luna iulie. (...) Este foarte ciudat cum reuşeşte primăria Năvodari să întabuleze plaja. (...) Cel mai bine este să intervină Corpul de control al Guvernului”, a declarat pentru Digi24 Alin Burcea, prim-vicepreședintele ANAT.
„Cei de la patronate, cei care acum spun că nu le convine construirea acestei faleze sunt subiectivi și au interese personale”, acuză Nicolae Matei, primarul orașului Năvodari. „Îi asigur și îi liniștesc că în fața ansamblului lor rezidențial nu vom face țigăneală, nu vom face buticăraie”, a promis el.
Mulţi dintre turişti cred că faleza va îmbunătăţi peisajul.
„Dacă o să vedem că se construiește și în următorul an o să tot venim, o să venim, o să ne placă”, spune o turistă.
„Sunt sigură că și hotelierii și ceilalți vor ajunge la o înțelegere și vor fi de toate părțile...ceva bun”, consideră o alta.
Valoarea proiectului este de aproximativ 13 milioane de euro, finanțarea ce vine, în proporție de 98 %, din fonduri europene. Restul banilor a fost atras de la mai mulţi investitori privați.