Într-un comunicat remis Digi24, Livia Stanciu a menţionat că judecătorii au cerut doar să nu mai analizeze dosarele în care sunt inculpaţi generali.
"În cadrul discuțiilor avute cu premierul și conducerea ICCJ a fost exprimată această dorință foarte clară a Înaltei Curți de a se reduce competența după calitatea persoanei, pentru ca ICCJ să rămână instanță de casație. Am fost de acord cu excluderea din competența Înaltei Curți a ceea ce însemnă judecta în primă instanță a parlamentarilor și a altor categorii”, a spus ministrul.
Preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu, susţine însă că un singur judecător al Înaltei Curţi a avansat această idee. Opinia nu a fost însuşită de întreaga Curte.
„Inițiativa modificării art. 72 alin. (2) din Constituție, în sensul eliminării persoanelor care au calitatea de deputat sau de senator din competența de primă instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu a aparținut instanței supreme", a subliniat Livia Stanciu.
Livia Stanciu a precizat că Instanţa supremă a formulat o singură propunere, şi anume ca magistraţii Înaltei Curţi să nu mai judece cauzele cu mareşali, chestori sau generali. Comisia de revizuire a Constituţiei a aprobat un amendament din partea UDMR, în urma căruia parlamentarii nu vor mai fi judecaţi la Curtea Supremă, ci de instanţele inferioare. În legislativ există peste 20 de parlamentari anchetaţi, trimişi în judecată sau chiar condamnaţi. Printre cei care ar putea să beneficieze de această modificare se numără chiar şI un membru al comisiei de revizuire, deputatul UDMR Mate Andras Levente. Acesta este cercetat penal pentru conflict de interese. Şi Liviu Dragnea, urmărit penal în dosarul referendumului, ar urma să fie judecat de o instanţă inferioară, conform acestei propuneri.