FOTO Mediafax
ACTUALIZARE 16.21. Miron Mitrea s-a predat la IPJ Constanţa.
Poliţiştii constănţeni îi vor anunţa pe cei bucureşteni în legătură cu predarea acestuia. Ei îl vor lua oficial în custodie pe Miron Mitrea şi vor stabili dacă astăzi sau în zilele următoare îl vor trimite la un penitenciar din Bucureşti.
ACTUALIZARE 16.15. Poliţiştii au venit la reşedinţa lui Miron Mitrea, au sunat la poartă, dar nu au primit niciun răspuns.
ACTUALIZARE 13.05. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat decizia finală în procesul de corupţie al lui Miron Mitrea.
El a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.
Totodată, instanţa a decis şi confiscarea a 300.000 de lei din averea lui Miron Mitrea.
Sentinţa va fi pusă în aplicare imediat.
Miron Mitrea a fost prezent în cursul dimineţii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat ultimul termen în acest dosar.
„Emoţii nu am, dar se poate întâmpla orice, sper să fiu achitat. Dar sunt pregătit pentru orice. Decizia din prima instanţă a fost o surpriză pentru mine”, a declarat Miron Mitrea, la ieşirea de la instanţa supremă.
În acest dosar, în 15 octombrie 2014, Miron Mitrea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.
În 14 decembrie, Miron Mitrea a confirmat demisia din PSD şi din Parlament, anunţată în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, refuzând să menţioneze explicit care sunt motivele gestului său de a se retrage din politică. Oficial, şi-a dat demisia din Parlament în 2 februarie.
Referitor la acest gest, Mitrea a declarat astăzi că este o uşurare pentru el că a putut să iasă din politică.
„Politica nu era aşa, de aceea mă simt uşurat că am putut să ies din politică. Este foarte greu să trăieşti aşa... unii colegi trăiesc uşor cu presiunea, să te ascunzi după Parlament... Nu regret”, a spus Mitrea.
Miron Mitrea este acuzat că, pe vremea în care era ministrul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei a primit mită circa 300.000 de euro, sub formă de lucrări de construcţie la o casă aparţinând mamei sale.
Detaliile dosarului
Miron Mitrea este acuzat, alături de Irina Paula Jianu, fost inspector de stat şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), de fapte de corupţie în legătură cu renovarea casei mamei fostului ministru al Transporturilor. Nicolae Popescu, arhitect şef al Primăriei Voluntari la data faptelor, este judecat în acest dosar pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului.
Cei trei inculpaţi au fost trimişi în judecată în 5 martie 2009, însă ÎCCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la DNA din cauza unor vicii de procedură.
În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunţat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, iar dosarul a fost înregistrat la ÎCCJ în 25 octombrie 2013.