Comisia de la Veneția: Secția specială riscă să fie un obstacol în lupta împotriva corupției

Data publicării:
statuie justitie_shutterstock_282701687
FOTO: Shutterstock

Comisia de la Veneția invită autoritățile române să limiteze drastic utilizarea ordonanțelor de urgență și avertizează că secția specială pentru investigarea magistraților poate deveni un obstacol în lupta anticorupție, relatează Ziare.com.

Elementele cele mai problematice ale reformei legislative în domeniul justiției, identificate în avizul din octombrie 2018, fie au rămas neschimbate, fie au fost agravate, potrivit unui draft de aviz realizat cu privire la OUG 7 și OUG 12 obținut de Ziare.com. Aceste ordonanțe care au adus modificări controversate în domeniul justiției au dus la ample proteste ale magistraților, la începutul acestui an.

„Cel mai îngrijorător, Guvernul continuă să promoveze modificări legislative prin ordonanțe de urgență”, atrag atenția experții Comisiei de la Veneția.

Aceștia vorbesc și despre Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Potrivit Comisiei de la Veneția, procurorii șefi ai acestei secții au fost numiți în cadrul unui regim tranzitoriu care a eliminat de facto secția de procurori din cadrul CSM din procesul de luare a deciziilor, care nu este în acord cu conceptul instituțional al CSM, privind separarea carierelor.

De asemenea, nu este clar în ce măsură procurorii din secție și procurorul șef al acesteia fac obiectul controlului ierarhic al procurorului general, arată experții Comisiei, în opinia cărora „aceasta poate consolida opinia unora potrivit căreia adevăratul motiv al reformei instituționale este acela de a schimba cursul anchetelor penale în unele cauze de notorietate”.

Mai mult, potrivit draftului de aviz, este probabil ca secția să primească dosare complexe și importante. „Întrucât secția nu ar fi în măsură să soluționeze în mod eficace toate cauzele care intră în sfera sa de competență, această riscă să constituie un obstacol în calea luptei împotriva corupției și a criminalității organizate,” potrivit Comisiei de la Veneția.

Citiți mai mult pe Ziare.com.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri