Şefii pompierilor din Bucureşti, dar şi din ţară, au fost audiaţi, în calitate de martori, în dosarul celor doi pompieri trimişi în judecată în cazul tragediei de la clubul Colectiv. Procurorii au vrut să afle care era procedura ce trebuia urmată de Antonina Radu şi George Matei. În faţa anchetatorilor a fost relatată o discuţie pe care unul dintre acuzaţi a avut-o cu şefii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi cu Raed Arafat, discuţie în care pompierul a negat că ştia de existenţa clubului.
Foştii şefi ai celor doi pompieri trimişi în judecată în dosarul Colectiv au confirmat, în faţa procurorilor, că subalternii lor nu şi-au făcut treaba. Fosta conducere a ISU Bucureşti, dar şi cei care erau la şefia Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă au dat declaraţii ca martori.
În faţa anchetatorilor a fost relatată o discuţie pe care unul dintre acuzaţi a avut-o cu şefii Inspectoratului Geneneral pentru Situații de Urgență şi cu Raed Arafat.
Toţi şefii ISU Bucureşti şi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în funcţie în urmă cu un an au fost audiaţi, în calitate de martori, în dosarul celor doi pompieri trimişi în judecată. Procurorii militari de la DNA au vrut să afle care era procedura ce trebuia urmată de Antonina Radu şi George Matei. Asta, în contextul în care niciunul nu a vrut să dea declaraţii pe parcursul anchetei.
Fostul prim-adjunct al IGSU le-a relatat procurorilor o discuţie avută cu Antonina Radu imediat după tragedia din Colectiv, discuţie la care a participat şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgență. Atunci, potrivit mărturiei, Antonina Radu a negat că a fost în club. Este însă contrazisă de alţi martori audiaţi în dosar, dar şi de un schimb de email-uri depus la dosar de unul dintre patronii clubului. Acesta a corespondat cu angajata ISU Bucureşti cu doar două zile înainte de incendiu. I-a trimis copii ale actelor de identitate ale angajaţilor, în vederea întocmirii documentelor necesare pentru dosarul PSI.
Cei doi foşti angajaţi ai ISU Bucureşti vor fi judecaţi pentru abuz în serviciu.
Mărturii din dosar:
Fostul prim-adjunct al IGSU le-a relatat procurorilor o discuţie avută cu Antonina Radu imediat dupa tragedia din Colectiv, discuţie la care a participat şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă:
„La acea dată, ofiţerul nu a recunoscut că a intrat în Clubul Colectiv, menționând faptul că a aflat că pe seară se adună oameni în locaţia respectivă de la un paznic din zonă, dar că nu a revenit pentru a verifica ce activităţi se desfăşoară acolo, la o oră apropiată de cea la care i se spusese că se adună persoane”.
Din aceeaşi mărturie reiese că femeia le-a raportat superiorilor că, în 2014, a fost pe platforma Pionierul, însă nu şi în club. .O altă probă pe care anchetatorii îşi bazează acuzarea este un schimb de email-uri între aceiaşi pompieri şi unul dintre patronii clubului, referitor la instruirea angajaţilor Colectiv. Corespondenţa a fost purtată cu doar două zile înainte de tragedie, arată procurorii DNA.
„Deşi era conștientă asupra stării de pericol generate de lipsa autorizaţiei pentru securitate la incendiu, prin cunoașterea activităţilor ce se desfăşurau în club, cu bună ştiinţă, a pus în pericol viaţa, sănătatea, integritatea corporală a persoanelor, angajaţilor care s-au aflat în incinta Clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015”.
O mărturie a unuia dintre patronii Colectiv este de asemenea considerată relevantă pentru a dovedi abuzul de funcţie, în opinia procurorilor:
„Concludentă pentru rezoluţia infracţională a celor doi inculpaţi este susţinerea administratorului Costin Mincu, martor în cauză, confirmată prin depoziția celui de-al doilea administrator Paul Gancea, martor în cauză, care a declarat că având temerea exprimată prin întrebarea „ce se poate întâmpla dacă vine cineva în control?", inculpaţii au răspuns că „nu are cine să vină în control, noi suntem de la pompieri".
Citiți și: Dosarul Colectiv. Bilanțul anchetei, la un an de la tragedie