Cîțu, despre dosarul 10 august: „Sunt dezamăgit”. Tribunalul București: Decizia se ia pe baza probatoriului, nu pe bază de emoții

Data actualizării: Data publicării:
florin citu pe ganduri
După anunțarea deciziei de menținere a clasării dosarului, mai mulți lideri politici s-au exprimat public în legătură cu decizia instanței. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, la Palatul Victoria, că a avut o discuție cu ministrul Justiției, Stelian Ion, în privința dosarului 10 august, după decizia Tribunalului de a menține clasarea dosarului. Premierul a precizat că este „dezamăgit” și că se va asigura că „niciodată cetățenii României nu vor mai avea de suferit de pe urma unui stat abuziv, cum au fost astfel de situații”. În același timp, Tribunalul București reacționează la criticile venite din mediul politic. Magistrații susțin că o decizie se ia pe baza unui probatoriu, „nu pe bază de emoții și sentimente”.

„Este o decizie a tribunalului și nu pot să comentez decât ca cetățean. Sunt dezamăgit să văd că în România nimeni nu a tras în noi la Revoluție, nimeni nu răspunde pentru mineriade și avem iar un eveniment unde e foarte greu să găsim responsabili. În ceea ce mă privește, mă voi asigura că niciodată cetățenii României nu vor mai avea de suferit de pe urma unui stat abuziv, cum au fost astfel de situații”, a declarat Florin Cîțul.

Premierul spune că a vorbit cu ministrul Justiției pentru a vedea dacă există alte căi de atac, dar așteaptă opinia experților.

„Am stat de vorba cu ministrul Justiției, vom vedea dacă mai există alte căi de atac, dacă se mai poate ceva sau nu în acest moment. Aștept opinia experților”, a spus Cîțu.

Dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018 rămâne clasat, a decis marți Tribunalul București, după ce a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Decizia este una definitivă.

Decizia luată marți de Tribunalul București vine după ce anul trecut în septembrie DIICOT a solicitat instanței de judecată să confirme reluarea investigației. Cererea DIICOT s-a plimbat mai multe luni între instanţe, deoarece judecătorii nu erau lămuriţi cine are competenţa de a soluţiona acest caz.

Mai mulți lideri politici au criticat decizia instanței

După anunțarea deciziei de menținere a clasării dosarului, mai mulți lideri politici s-au exprimat public în legătură cu decizia instanței. 

Printre aceștia se numără chiar ministrul Justiției, Stelian Ion, care a scris pe Facebook că „nu există stat de drept fără o justiţie independentă şi funcţională”, punând la îndoială independența Justiției. Acesta precizează însă că nu va „comenta” ce s-a întâmplat marți în dosarul 10 august.

„Ca politicieni, vom respecta mereu deciziile justiției, chiar dacă uneori ele par nedrepte. Dar, tot ca politicieni, avem o datorie morală față de aflarea adevărului”, a scris și Dacian Cioloș, care a cerut o anchetă parlamentară. „Eu unul vreau să știu ce s-a întâmplat pe 10 august și cred că o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilitățile penale”, mai scrie Cioloș.

Și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a criticat decizia instanței. „Lucrurile nu pot să rămână așa”, a scris Voiculescu.

O reacție dură la adresa Justiției a avut prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, care susține că „Justiția din România n-a înțeles absolut nimic”.

„Faptul ca după trei ani de zile nu se întâmplă nimic şi tot ce a fost acolo a fost şters cu buretele ne arată că Justiţia din România n-a înţeles absolut nimic din lupta românilor pentru libertate, pentru civism, dar şi pentru o Justiţie complet liberă. Noi ne vom adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului, ne vom duce la Strasbourg pentru ca să atacăm decizia de clasare la CEDO”, a declarat Rareș Bogdan.

Tribunalul București: Judecătorii sunt independenți. Decizia se ia pe baza probatoriului, nu pe bază de emoții și sentimente

Tribunalul București răspunde, într-un comunicat de presă, acuzațiilor în legătură cu clasarea dosarului. Potrivit precizărilor, judecătorii sunt independenți, iar hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale, nu pe bază de emoţii şi sentimente.

„Pentru corecta informare a cetăţenilor, faţă de reacţiile exprimate în spaţiul public cu referire la hotărârea judecătorească pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr.26704/3/2020, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului Bucureşti formulează următoarele precizări:

În pronunţarea soluţiilor judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii, în conformitate cu art. 124 alin. 3 din Constituţia României.

Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente.

Constatând că reacţiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanţilor puterilor legislativă şi executivă, Tribunalul Bucureşti reaminteşte dispoziţiile constituţionale conform cărora în statul de drept şi în democraţie cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi în echilibru, colaborează şi se respectă reciproc, independent dacă soluţiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu aşteptările exponenţilor lor.

În consecinţă, discursul public la adresa hotărârilor judecătoreşti pronunţate trebuie să fie caracterizat de echidistanţă, pentru că numai respectând ordinea de drept şi hotărârile judecătoreşti se va restabili echilibrul social încălcat”, se arată în comunicatul tribunalului.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
ANM anunță ninsori abundente și temperaturi scăzute, inclusiv în Capitală. Cât timp va persista frigul
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Leonidele, o noua ploaie de meteori în noiembrie 2024. Când se poate observa pe cer fenomenul astronomic. Foto Shutterstock
Leonidele, o nouă ploaie de meteori în noiembrie 2024. Când se poate observa pe cer fenomenul astronomic
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...