Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat la bilanțul instituției că 15 persoane au fost achitate ca urmare a deciziei 405 a CCR din iunie anul trecut care a dezincriminat abuzul şi neglijenţa în serviciu prin încălcarea de legislaţie secundară (adică nu legi sau ordonanţe, ci ordine de ministru, hotărâri de Guvern, regulamente interne, dispoziţii procedurale, norme bancare, etc), scrie romaniacurata.ro.
DNA a comunicat site-ului România Curată numele celor 15 persoane și pentru ce au fost inculpați.
„Cele 15 cazuri de persoane fizice şi juridice trimise în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, faţă de care s-a pronunţat soluţia achitării, ca urmare a deciziei interpretative a CCR cu referire la abuzul în serviciu, sunt:
- Neacşu Alin
- Spînu Marian
- Rauchwerger Manfred
- Bank Leumi România S.A.
- Negoiţă Nina
- Mitrache Laurenţiu Gabriel
- Popovici Ion
- Paisa Iulia
- Rengheş Mirela
- Lazăr Aurel
- Ghilea Adrian Nicolae
- Drăgan Gicu
- Druică Ştefan
- SC DRU AGRO SRL Galaţi
- Trifan Nicu
Toate cele 15 persoane au fost trimise în judecată anterior deciziei CCR”, a precizat DNA.
Inculpaţii erau acuzaţi pentru abuz sau neglijenţă în cazuri cu prejudicii importante. Sunt şefi neglijenți din CFR ai căror angajați și-au făcut vile din banii furați de la compania de stat, directori de bancă care ar fi luat decizii abuzive şi ar fi nedreptăţit un client, o judecătoare acuzată de implicare în mafia imobiliară, un director de CET acuzat de un prejudiciu imens sau medici veterinari acuzaţi că nu au sancţionat firme cu probleme și medici veterinari care nu au mai amendat o firmă prinsă de inspectori că transporta produse din carne neetichetate.
Aceştia au fost condamnaţi de instanţele inferioare, dar după decizia Curții Constituționale au fost achitaţi definitiv, notează România Curată.
Cazurile „Vile pe banii CFR-ului” și CET Arad
Şefii Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul S.C. Electrificare CFR SA, Alin Neacşu şi Marian Spînu, au fost trimişi în judecată în iulie 2013 de DNA Craiova pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
În acest dosar au mai fost deferiţi Justiţiei pentru abuz în serviciu şi evaziune fiscală contabilul şef Gheorghe Mitroi şi contabila Valentina Ghizdăveţ.
Potrivit rechizitoriului, între 2005-2008, contabilul şef Gheorghe Mitroi a cumpărat materiale de construcţii cu banii Electrificare Craiova, fără a avea acordul conducerii. Facturile au fost înregistrate ilegal în contabilitatea companiei de stat, după care materialele au fost însuşite de cei doi contabili, Mitroi şi Gizdăveţ.
În martie 2016, DNA Timişoara l-a trimis în judecată pe Adrian Ghilea, director executiv comercial la CET Arad, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Potrivit rechizitoriului, pe 13 februarie 2007, directorul Ghilea a semnat un act adiţional la un contract de furnizare lignit „cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a reglementărilor interne ale societăţii”.
Directorului i s-a imputat un prejudiciu de aproape 7.000.000 de lei şi i s-a pus sechestru pe casă.
În septembrie 2016, la Tribunalul Arad, directorul a primit 3 ani şi 2 luni de închisoare. A fost condamnat şi la plata prejudiciului de 7 milioane de lei. Însă după decizia CCR, Ghilea a fost achitat de Curtea de apel Timişoara întrucât a încălcat reglementări interne ale companiei de stat, nu o lege sau o ordonanţă.